Nederland uten regjering

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Nederland styres "uten" regjering.

Nederland fortsatt uten regjering.

Ni måneder, et helt svangerskap, etter valget den 17. mars har Nederland fortsatt ikke født en ny regjering. Den sittende, som ledes av statsminister Mark Rutte fra det konservative partiet, har nå styrt helt siden 2010. Partiet hans, det liberalkonservative, ble det største i valget, men mistet flertallet i parlamentet for de partiene som inngikk i regjeringen.

Nå kreves det tre partier for å skaffe et flertall, men ingen ser ut til å ville forhaste seg. Midlertidig styrer Rutte videre som om nesten intet valg har funnet sted.  Folk er så vant med at han er statsminister at det tydeligvis ikke gjør noe. Det tas det nærmest for gitt at han også skal lede den neste regjeringen.

I mellomtiden har landet gått inn i en ny koronanedstengning før jul etter at smittetallene, også der, har rast oppover. Landet fikk også oppleve den nye mutanten "omikron" hvor 13 av 61 smittede på et fly som kom fra Sør-Afrika hadde denne varianten.

Det frister vel heller ingen til prøve seg som statsminister. Dermed bare fortsetter Rutte som når Angela Merkel steg av sist uke, er den med lengst erfaring fra EUs Råd. Der har han vært en hard negl i en rekke sammenhenger, ikke minst i å ikke bruke for mye penger.

Men det gjenstår fortsatt en god del dager før de slår nabolandet Belgia. De brukte 592 dager på å danne enn ny regjering i 2010-11. Nederland nærmer seg "bare" 300 dager.

Les mer.