Nederland: Rutte kommer tilbake.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Også i Nederland har det vært demonstrasjoner mot koronatiltak, men det har ikke slått ut i stemmer.

Nederland:Rutte kommer tilbake.

Den nåværende nederlandske statsminister heter Mark Rutte og det heter også den neste. Han en av de "lengstlevende" som EU-leder etter Angela Merkel og han vil fortsette i fire nye år etter at Merkel går av i høst. Det blir 16 år i alt. Han er blitt en populær mann i Nederland, med sin konservative stil og kjent for å si sin mening i EU-systemet.

Nå starter forhandlingene om den ny regjering, hvor det er fortsatt mange ukjente faktorer og deltakende partier. Men hvem som blir statsminister er det ingen tvil om. Nåværende regjering består av fire mer eller mindre konservative partier og de beholdt sammen et flertall i Parlamentet. Men sist de dannet regjering sammen brukte de 224 dager. Skulle ikke disse fire partiene bli enige er det ytterligere 13 partier å velge mellom.

De ulike populistpartiene har ikke klart å fange opp motstanden til "nedstengningspolitikken" til regjeringen heller ikke en gryende vaksinemotstand som også finnes i Nederland. Men sammenlagt 18 prosent er jo heller ikke å kimse av. Sosialdemokratene havnet på 6 prosent, som er det samme ved forrige valg, men to øvrige partier, som anses å være på venstresiden gikk også tilbake. Sjelden har den stått svakere.

Les mer.