NATO-møter er stedet å være

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Erna Solberg fikk et kort møte med den franske presidenten.

NATO-møter er stedet å være

NATO toppmøtet er stedet å være for statsministere i små land om man ønsker å møte noen av de som er større. Statsminister Erna Solberg brukte toppmøtet i NATO til å treffe bl.a. den viktige franske presidenten Emmanuel Macron og den noe mindre viktige statsministeren i Slovenia Janez Janša

Et hovedtema var hva de disse to landene skal bruke sitt EU-formannskap til. Slovakia tar over nå 1. juli mens Frankrike står for tur den 1. januar 2022. I tillegg ble internasjonalt helsesamarbeid og havøkonomi samt Syria tatt opp med den franske presidenten.

Dette er blitt en tradisjon at den norske statsministeren møter EUs kommende formannskaper for å lufte sine prioriteringer og i hovedsak å høre på hvilke planer de andre har.

Det betyr i det minste at formannskapet kanskje har et lite øre for norske innvendinger mot EU- forslag som de skal drive i sin formannskapets periode.

Pressemeldingen som ble sendt ut i etterkant av møtet med den slovenske statsminister er lite detaljert om hva som ble tatt opp. EuroLOggen omtaler derfor noen av de sakene som burde vært reist.

Fra norsk side er det i første rekke "taksonomien" som nå skaper bekymringer. Det dreier seg hva EU anser som fornybar energi og dermed har krav på gunstig finansiering. Les om taksonomi her.

Problemet for Norge er at EU ikke anser vår hellige og kjære vannkraft som bærekraftig fordi den "sliter" på naturen. Det forsøker Norge å overbevise EU om at ikke er et problem.

Et annet viktig punkt er at den nye handelsavtalen mellom EU og Storbritannia stenger døren for import av el-biler med batteri produsert i et tredje land. I denne sammenhengen er Norge plutselig blitt Norge et tredjeland og vil derfor ikke kunne være konkurransedyktig på leveranser av el-biler til EU som er produsert i Storbritannia og med norske batterier. Det ødelegger enkeltes drøm om å bygge store batterifabrikker i Norge. Norske myndigheter har ofte selv ønsket å selge inn Norge som Europas batteri siden vi kan produsere mer kraft på kort tid. Klausulen om batterier dukket opp som troll av eske i brexit-avtalen, uten at noen hadde Norge i tankene som plutselig ble et vanlig tredjeland i igjen og ikke EØS-land som anses halv innenfor og halvt utenfor.

Se mer fra møtet med den slovenske statsminister.

Nå er ikke Norge alene med problemer med taksonomien. Også Sverige sliter siden skogsenergi heller ikke anses som ren nok. 

 

Lenger nede på prioriteringslisten finner man at Norge ikke støtter tanken om et direktiv som åpner for et direktiv om minstelønn. Det støtter Frankrike meget varmt, mens Slovakia er mer lunkne.

Men om Erna tok opp alle disse saken, er ikke offentlig kjent.

Men her er hva som ble drøftet på Macron "i margen av NATO-møtet" som er fagsjargongen. Les mer.