Mette Fredriksen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Den danske statsminister har vært på handletur, men det er usikkert hva hun tok med hjem.

Mette Fredriksen dro på handletur

Den i Danmark så populære sosialdemokratiske statsminister, Mette Fredriksen, har vakt oppsikt utenfor landets grenser. Hun har nemlig vært på "handletur" i Israel med intet mindre hennes konservative østeriske kollegae Sebastian Kurz. Turen kom i stand på superrask tid og betyr at statsministeren måtte gå i karantene etter besøket. Hva var så viktig og hvorfor gi en slik støtte til den israelske statsminister som var i en desperat valgkamp for å bli sittende i stillingen?

Hva de fikk handlet er fortsatt  høyst uklart siden de jaktet vaksiner, noe Israel selv ikke lager. Hva var så hensikten med reisen? Det spekuleres det vilt om og kommentarene vakler mellom å idiot- eller genierklære henne. Var det en plan for at Danmark selv skulle utvikle og produsere vaksiner med hjelp fra israelske eksperter? Var det en finger i øyet til EU for deres ubehjelpelige styring med vaksineinnkjøp? Reisen økte ikke hennes aktelse i EU-systemet, i begynnelsen, i den grad det er en målestokk for en dansk statsminister.

Men så fikkk AstraZeneca-vaksinen blodpropp og flere land forbød den. Da fikk pipa en annen låt og flere EU-land begynte å lukte på den russiske Sputnik-vaksinen og undersøker hva Kina kunne bidra med. Kritikken fra Folketinget, som var holdt i utvitenhet om reisen, nøyde seg med et forsiktig "fy-på-nesen". 

Senere kom den ansvarlige EU-kommisær til Danmark og erklærte AstraZeneca vaksinen for sikker,  og at det var helt i orden at Danmark forsøkte å hjelpe seg selv uten hjelp fra EU.

Hun er populær hjemme til tross for en upopulær nedlukning av landet som har vart leeenge, men som nå åpner opp forsiktig.  Var det et PR-stunt iscenesatt av en fantasifull politisk rådgiver på statsministeren kontor? Den norske statminister var også invitert til Israel, men der stoppet fantasien på hennes eget forværelse og svaret ble nei, takk.

En teori er at Danmark i løpet av året kan klare å lage sin egen vaksine. Men de mangler et milliardbeløp for å komme i mål. Produksjonsfasiliteter har de også tilgjengelige. Kan Østerrike og Israel gi en hjelpende hånd til Danmark?

Skal "dronning Mette" få "hole in won" og vinne resten av Kongeriket Danmark?

De entydige svarene foreligger ikke, men meningene er mange og delte.

Danskene går et spennende "forår" i møte. Onsdag ble Folketinget  enige om en langsom gjenopplåsing av landet fram mot sommeren da alle over 50 år vil være vaksinert,- sier man. Les mer.

Har danskene en hemmelig vaksinestrategi.