Merkels farveltur

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Angela Merkelpå DGBs (LO) kongress i 2017

Merkels farveltur

Det har lenge vært kjent at Angela Merkel ikke stiller for en ny periode etter sine 16 sammenhengende år som kansler i Tyskland. Hun tangerer da sin forgjengers regjeringstid Helmut Kohl som ikke bare var hennes politiske "føringsoffiser", men som hun ble av med på et brutalt vis. (Også du min sønn Brutus eller datter Angela)

Som seg hør og bør når verdens mektigste politiske kvinne går av, må hun en runde rundt i verden for å si farvel til noen av dem hun har hatt mest med å gjøre i sin politiske karriere, være seg motstandere eller allierte venner. De politiske samtalene har vært reelle nok i tillegg til gjensidige utvekslinger av vennlige ord, men kanskje også noe få sannhetsord sånn helt på tampen.

Turen gikk først til Storbritannia hvor Boris Johnson var vertskap, mannen som utløste brexit og gjennomførte den til hennes store irritasjon. Men hun holdt EU samlet og Johnson fikk "brexit done", men han er åpenbart ikke fornøyd med sin egen løsning av Nord-Irland situasjonen som var en del av samtalene. Men Merkel ga ham neppe mye trøst og kunne ha sitert Margaret Thatchers berømte ord: "This Lady is not for turning". Denne fruen lar seg ikke flytte på, fritt oversatt.

Besøk på Windsor Castle.

Det ble også et besøk på Windsor Castle hos dronning Elisabeth. Det hadde hun gjort før, men nå var det siste gangen, i alle fall som kansler.

Det neste besøket ble oversjøisk til USA hvor den fortsatt nyvalgte president Joe Biden tok imot henne med all den kongelige pomp og prakt som en republikk som USA kan oppvise. De snakket mye om forholdet til Kina og Russland som plager dem begge. En lettelse for Merkel var at Biden  ikke lenger har de samme sterke innvendinger mot en ny gassledning fra Russland til Tyskland. Den 15. juli var også tilbaketrekningen fra Afghanistan et tema, men ikke så akutt som det ble noen uker senere.

Oppholdet ble kuttet da omfanget av flommen i Tyskland etter hvert ble klar.

Merkels avskjed med Joe Biden.

Turen gikk deretter til Russland som hennes forgjenger Gerhard Schröder hadde bygget opp et tett personlig forhold til president Putin. Merkel fikk aldri til det samme. Når EU følte at "noen" burde snakke med president Putin var det alltid meningen at "noen" det var Merkel.  Putin snakker flytende i tysk etter sin tid som KGB-agent i det gamle DDR., men får likevel alt oversatt til russisk.

Merkel og Putin fikk aldri den samme personlige kontakten som Schröder, men menneskelig er nok Putin og Merkel nærmere hverandre med sine kalde analytiske evner. Forholdet gikk surt etter Russlands invasjon av Krimhalvhøya og ikke minst da det lenge så ut til at USA ville sette stopper for en ny russisk gassledning til Tyskland gjennom Østersjøen den såkalte Nordstream 2. Amerikanerne var mot, Polen og de baltiske stater likeså støttet av Ukraina som har store inntekter fra en russisk gassledning som går over dere område nå. Møtet med Putin dreide seg mye om disse sakene samt opposisjonslederen Alexei Navalny som ble fengslet etter en flukt til Berlin. Putin nevnte ikke en gang hans navn. Møtet ble ikke karakterisert som noen suksess.

Ukraina satte ut rykter i etterkant at Merkel hadde imøtekommet rekke krav fra russiske side, som ikke er blitt bekreftet. Men begge land Russland og Tyskland insisterer på at de skal og må ha et åpent og godt forhold til hverandre uavhengig av uenighet, og hvilken tysk regjering som kommer.

Nå venter kun en kort fransk visitt til Paris hvor hun vil ta avskjed med den andre halvdelen av duoen Merkel-Macron av og til omtalt som Macrel-to-spannet som har bestemt det meste i EU de siste årene. Hun har kanskje noen råd om EUs videre utvikling.

Det 22. tysk-franske ministermøtet ble holdt 31. mai hvor Merkel deltok for siste gang.