Merkel etterfølges av en mann

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Hva slags regjering får Tyskland etter valget i september?Det blir en koalisjon, men hvilken?

Merkels etterfølger blir en mann

Det tyske regjeringspartiet CDU har fått en ny leder, han heter Armin Laschet. Om han også blir partiets kanslerkandidat gjenstår å se. Blir han det, er han garantisten for at Angela Merkels pragmatiske midtenpolitikk videreføres.

Hans to utfordrere til ledervervet var alle fra samme delstat Nordrhein-Westfalen, en som ville dra til høyre, Friedrich Merz og en annen som man ikke helt får plassert på en høyre-venstre skala Nordbert Röttgen.

Alle tre er godt voksne menn, utdannet jurister, troende katolikker og familiefedre. Så det var ikke så mye variasjon eller mangfold å velge imellom. Annerledes var det for litt over et år siden da Annegret Kramp-Karrenbauer, bare kalt AKK, ble valgt i den forventning at hun skulle overta etter Merkel. Slik gikk det ikke siden hun aldri fikk opparbeidet seg nødvendig autoritet i lederjobben i skyggen av Merkel.  Da det lokale CDU-partiet innledet samarbeid med Alternativ for Tyskland i delstaten Thüringen mot hennes uttalte vilje, var det ingen annen veg ut, enn å trekke seg.

 

Det var lørdag sist uke at Laschet ble valgt i annen omgang ved hjelp av en elektronisk avstemming. Motkandidatene var henholdsvis den høyreorienterte forretningsmannen Merz og leder av utenrikskomiteen i Forbundsdagen Röttgen som fikk færrest stemmer og ba sine tilhengere om å stemme på Laschet.

Mest sannsynlig vil Laschet bli partiets kandidat, selv om han har møtt motbør i sin egen hjemstat etter flere smittetilfeller ikke minst i den utsatte slakteribransjen.

Men det er en utfordrer til som lurer i sivet og det er statsministeren i Bayern Markus Söder som har bygget seg siden han overtok posten i fjor. CSU er det lille søsterpartiet til CDU og har sjelden fått lov til å by på den mektige kanslerkandidatjobben med to unntak som begge endte med tap. Men intet kan utelukkes helt.

Mer om valget her.

Kansler derimot velges av Forbundsdagen etter valget den 26. september og utgår normalt fra det største partiet. Slik det ser ut nå blir det CDU som har vært stabile på over 30 prosent til tross for en del antivaksineprotester og motstand mot nedstengingen.