Merkel epoken tar slutt, men ikke korinaen.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Angela Merkel gjestet tysk LOs siste kongress. Ikke gitt at den nye kanselen vil stille opp på den neste.

Merkel-epoken mot slutten, men ikke koronaen.

Angela Merkel sagaen går nå mot slutten og etter sesong fire blir det ikke flere. Det ble bekreftet i to delstatsvalg hvor hennes parti CDU fortsatte å gå tilbake, kanskje noe mindre enn ventet. Det gikk enda verre for regjeringspartner Sosialdemokratene (SPD), men det overrasket ingen. I Baden-Württemberg falt CDUs oppslutning til rekordlave 23 prosent, mens partiet fikk omkring 25 prosents oppslutning i Rheinland-Pfalz.

Men det er en ny trend i begge delstatsvalg. Det er blitt mer et personvalg enn et partivalg. I Baden-Württemberg vant den 72 år gamle statsministeren Winfried Kretschmann fra partiet De grønne seieren. I Reinland-Phalz var det derimot sosialdemokratene som ble størst og dermed fortsetter fru Malu Dreyer som delstatsminister.

For den nyvalgte lederen av CDU Armin Laschet er det dårlige nyheter og han er ennå ikke bekreftet som partiets kanslerkandidat. Det avgjøres først i april og det er to-tre andre utfordrere, hvorav en er statsminister i Bayern og tilhører søsterpartiet CSU og heter Markus Söder.

 Noe av tilbakegangen for CDU og SPD som regjeringspartier i Berlin kan skyldes "koronatretthet" siden landet nå er godt inn i sin tredje bølge med nedskjæringer. Onsdag ble de enige om å lukke det meste til over påske. Selv matbutikkene var truet med lukning. Men det satt langt inne for de enkelte delstater spriker sterkt.

For CDUs del har de også fått en eller to skandaler i fanget siden tre medlemmer av Forbundsdagen har tjent masse penger på å formidle salg av verneutstyr til offentlige myndigheter.

Den 26. september er valget til Forbundsdagen. Hva slags regjering det blir etterpå vet ingen. Det kan bli rødt-grønt SPD og De grønne. Det kan bli rødt-rødt grønt (SPD, Die Linke og de Grønne) og det kan bli grønt, gult og svart. De grønne, De Liberale og CDU, og det kan bli "lyskryssvarianten rødt, gult, grønt: SPD, De Liberale og de Grønne.

Uansett hva utfallet blir, så er Merkel sagaen er over. Tysk politikk kan bli mer uforutsigbar enn de siste 16 årene. Det vil også kunne prege EU. Men Merkel kan ikke vare evig.