Maskerademiddag i Brussel

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Maskerade-middagen fant sted her i Berlaymont-bygningen siden alle restauranter i Brussel var stengt

EU-UK: Maskerade-middag i Brussel

De beholdt maskene på, Boris Johnson og Ursula von der Leyen og et ukjent antall eksperter og rådgivere, under middagen onsdag kveld i EUs hovedkvarter, Berlaymont-bygningen, i mangel av åpne restauranter. Det var fisk på både menyen og på bordet. Mens den serverte fisken ble fordelt noenlunde likt, ble man derimot ikke enige om hvor mye EUs fiskere skal få fiske i britiske farvann etter 1. januar.

Avstanden mellom hovedpersonene ved bordet var også koronatilpasset, en drøy meter med munnbind. Avstanden i i forhandlingsposisjoner kunne til gjengjeld  regnes i yards eller kanskje knots. Og ingen blunket først.

De ble enige om én ting: Forhandlingene skal fortsette fram til og med søndag som er etter EUs fysiske toppmøte i Brussel som fant sted i går og i dag fredag 11. desember. Trygt tilbake i Underhuset mer enn antydet Boris Johnson torsdag at det neppe ville bli en omfattende avtale, men heller noe som ligner avtalen som Australia har med EU. Men det kan også ende uten avtale.

Johnson vil være fri for å følge framtidige EU-regler, fri til å gi statsstøtte og beholde all fisk i britiske farvann for seg selv.

EU vil sikre det indre marked og dets felles nåværende og framtidige regler, slik som Norge har akseptert. EU vil ha en  kontroll med britiske brudd på regelverket ved at EU-domstolen skal spille en rolle.

Storbritannia derimot vil ut av "EU-systemets klamme hender", som var hele begrunnelsen for brexit.

Slik har saken stått stille helt siden forhandlingene omsider kom i gang for flere måneder siden.

Boris Johnson kan ikke tape hverken ansikt eller striden med EU. Den skjebnen har de alle opplevd, hans konservative forgjengere, Margaret Thatcher, John Major, David Cameron og Theresa May. De har alle forsvunnet i kulissene eller gått til de evige jaktmarker.

Se mer.

For den oppmerksomhetsavhengige Boris Johnson vil det måtte bli en skjebne verre enn døden.

Men han alltids gjenoppta sitt gamle journalistyrke og skrive «fake-news»-artikler fra Brussel om hva EU holder på med.

Der er han ekspert og etter hvert også innsider.