Mannen som skal slåss for/mot minstelønn.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen utformer arbeidslivspolitikken, men synet på minstelønn er delt.

Mannen som skal være for/mot minstelønnsdirektiv

Claes-Mikael Ståhl heter han etter at han skiftet navn fra det mer vanlige Jonsson. Det kan han trenge, stål i bein og armer, når han skal ut og slåss for og mot et direktiv om minstelønn.

Han er nå den tredje visegeneralsekretæren i DEFS, Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen, med svensk pass som skal "passe på" at nordiske vurderinger og modeller hensyntas når DEFS utformer sin Europapolitikk. Blant disse er synet på en europeisk minstelønn, som de nordiske organisasjonene og regjeringene er i mot skal gjelde for de nordiske landene. Men en rekke fagorganisasjoner mener at dette er en livsnødvendighet for å demme opp mot fattige arbeidere, "working poor".

Han har arbeidet i svensk LO i flere år og er utdannet jurist med spesialisering i arbeidsrett. Han har tidligere hospitert i DEFS og kjenner systemet fra innsiden og mange av dem han skal samarbeide med.

Det kan komme godt med fordi det er ikke alltid lett å vinne forståelse for hvordan fagbevegelsens i Norden har "ordnet seg" med forhandlingsmakt, høye medlemstall og brede tariffavtaler. Det er det mange som er misunnelige på, men samtidig litt trøtte av å høre om.

Les mer om Claes-Mikael.