Luxembourg transport

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Du slipper å bli tatt for sniking på trikken i Luxembourg. Den er GRATIS!

Luxembourg: Gratis å reise kollektivt

EuroLOggen: Nei, det er ikke første april. Men fra 1. mars er all offentlig transport i Luxembourg blitt gratis. Nå kan man innrømme at landet er lite og avstandene korte, men køene er lange. Men heretter trenger man ikke å løse billett på buss, trikk eller tog, innenfor landets grenser.

Landet har kun 600000 innbyggere, men fylles daglig opp med tusenvis avpendlere fra nabolandene Tyskland, Belgia og Frankrike. Nå skal det bygges parkeringsplasser ved grensen slik at pendlerne  kan sette igjen sine biler der og ta den siste strekningen kollektivt.

Prisen: 425 millioner kroner er det anslått. Men skal du reise på 1. klasse eller med nattbuss, må du betale billett. Les mer her.

Luxembourg er blant de land med høyest biltetthet i verden delvis på grunn av lave avgifter både påkjøp av bil og driften av den. Derfor er det køer av utenlandsregistrerte biler på alle bensinstasjoner særlig ved grensene. En liter 95 oktan koster i Belgia € 1.40, i Luxembourg ca €1.00! 

Dette tiltaket tar sikte å at flere lar bilene stå til fordel for et kollektivtilbud som nå skal bygges ut. Det hele er et gigantisk miljøtiltak for å innfri FN klimamål i 2050.

Les mer her.