Knoll og Tott

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Victor Orban, statsminister i Ungarn og EUs Tott.

EUs Knoll og Tott har det bra.

Polen og Ungarn har det kjempebra til tross for kraftig kritikk fra de øvrige landene i EU. Det meste av kritikken som kommer fra byråkratene i Brussel spreller nærmest av som vann på gåsa. For dem som gjerne så at begge landene forsvant stille ut bakdøra uten noe mere bråk, kom nylig det klare svaret fra Polen. - Vi har ingen hensikt om å gå ut av EU selv om de kritiseres oss og vi kritiserer dem.

Men den polske regjeringen ledet av partiet PiS har mistet sitt flertall i den polske riksdagen eller parlamentet etter at et lite støtteparti ble kastet ut av regjeringskontorene fordi de ikke likte lovforslaget. Dramaet i Warszawa fant sted dagen etter at statsminister Mateusz Morawiecki sparket visestatsminister Jaroslaw Gowin fra Avtale-partiet fordi han kritiserte den nye loven. Onsdag forlot partiet regjeringskoalisjonen.

 

Men det forhindret ikke at en ny og omstridt medielov gikk igjennom. Den forbyr utenlandske eierskap av mediebedrifter. Det vil si at loven kan ikke forby er eierskap fra selskaper i  EU/EØS-området slik at Schibsted kunne om de ville kjøpe seg opp. EUs ikke-diskrimineringsprinsipper stopper det. Se mer her.

Men land utenfor EU/EØS kan forbys og i dette tilfelle gjelder det en amerikanske selskap som eier en polsk TV-stasjon. Den har et populært nyhetsprogram som heter "Fakty" (faktum) og som navnet tilsier beskriver de den faktiske situasjonen i Polen på en måte som regjeringen ikke mener er fakta. Dermed skal den forbys.

Opposisjonen i Polen har vært splittet og ikke maktet å slå tilbake mot regjeringspartiene som står sterkest på landsbygda hvor også den katolske kirken står sterkest.

Men nå har en viktig person kommet tilbake fra Brussel. Det er den tidligere polske statsminister Donald Tusk som fikk det ærefulle og viktige vervet å være EUs president. Den posten hadde han i fem år og besto prøven. – Det parlamentariske flertallet, limt sammen med gjørma fra korrupsjon og utpressing, forvitrer foran våre øyne, tvitrer tidligere EU-president Donald Tusk.

Nå har han stiftet et nytt politisk parti Borgerplattformen og prøver å komme seg tilbake i den gamle jobben. Spørsmålet er om han kan bli profet i eget land, særlig etter å ha blitt EU-besudlet så lenge?

Ungarn kjøresr også ufortrødent sitt løp videre. Den tidligere antikommunisten Viktor Orbán griper mer og mer til ideer og styringsformer som han var mot da kommunistpartiet bestemte det meste. Det var han en kraftig kritiker av.

Det betyr at opposisjonen kveles, fri presse innskrenkes og frie domstoler overstyres som er et kjennetegn på et ekte demokrati. Disse forvitrer stadig. Men Orbán er i det minste ærlig i sin plan. Han ønsker et "illiberalt demokrati" i motsetning til det vestlige "liberale demokratiet" som preges av ulike meninger og mye toleranse for andres tanker, religion og seksuell legning. Det passer ikke inn i hans bilde og han kjører bare ufortrødent videre.

EU derimot som er tuftet på slike liberale ideer og demokrati står litt tafatt langs med  landevegen og ser på uten å vite  hvordan de skal behandle disse to Knoll og Tott-landene som ble klappet inn uforbeholdent i 2004, men som har mer vist seg som en gjøkungen enn en takknemlig hundevalp som fikk nytt hus og store kjøttbein å gnage på.