Klabb og babb i EU-kommisjonen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
EUs ukronede og selvoppnevnte keiser møter motstand i Europaparlamentet

Klabb og babb i EU-kommisjonen

Den nye EU-kommisjonen skulle etter planen vært godkjent denne uka og tiltre sine nye oppgaver 1. november. Det kan holde hardt fordi nå har tre av kandidatene fått tommelen ned av Europaparlamentet som skal godkjenne hver enkelt og hele kollegiet samlet.

Først var det en ungarsk kandidat som røk ut. Der er det kommet en ny kandidat nemlig landets EU-ambassadør. Deretter var det den romanske kandidaten som fikk "ikke godkjent". Nå har landets regjering avgått så ingen kan foreslå en ny kandidat.

Den største sensasjonen var at  franske Sylvie Goulard ikke kom gjennom nåløyet. Det  betegnes som et alvorlig slag i ansiktet ikke bare for den franske presidenten Emanuel Macron som foreslo henne. Kritikken rammer  også EU-kommisjonens president, den tyske Ursula von der Leyen, som kritiseres for ikke ha kjempet hardt nok.

Sakens kjerne er at Madame Goulard har tidligere "snusket" med midler hun fikk i Europaparlamentet da hun satt der og brukt penger til fiktive assistenter elelr på annen irregulær måte.

Det har hun beklaget og returnert 450000 kroner etter at hun gikk av som fransk forsvarsminister. Men overraskende var det at hun ikke ble tilgitt for dette av sine tidligere kollegaer,

hvorav flere har benyttet seg av samme metode.

Nå er det blitt til en topp-politisk hodepine mellom Tyskland og Frankrike og man snakker om en hevnaksjon rettet mot Macrons partigruppe i Europaparlamentet som nå heter "Forny Europa," den tidligere ALDE-gruppen. Det skyldes igjen at den konservative EPP-gruppen ønsket en annen tysker, Manfred Weber, som EU-kommisjonspresident. Det forhindret Macron og nå er det "takk-for-sist-leken" som ruller videre.

Det synes klart at Macrons unge sjarm, dynamikk og integrasjonsambisjoner ikke er like velsett blant de mer etablerte maktstrukturer i EU.(kas)

Europeisk samarbeid kan derfor oppleves på ulike måter