Kampen om brexit fortsetter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Brexit er tilbake i Unerhuset, nå som en ny lov som endrer avtalen emd EU.

Slaget om brexit fortsetter.

Mandag kveld fikk den britiske regjeringen et flertall på 77 stemmer for å gå videre med sitt forslag til lov om det indre (britiske) markedet. Denne loven tar sikre på at både England, Wales, Skottland og Nord-Irland skal tilhøre et felles britisk marked utenfor EUs indre marked. Lovforslaget er omstridt fordi det bryter mot skilsmisseavtalen med EU som regjeringen godkjente i fjor høst. Intet mindre enn alle fem nålevende og tidligere statsministere har advart, to fra Labour og tre fra de konservative, mot lovforslaget. Også to tidligere regjeringsadvokater (Attorney general) og en finansminister har løftet advarende fingre i været mot at landet truer med å bryte en internasjonal avtale med EU.

Men selv om et slag er vunnet fortsetter kampene i ulike komiteer i Underhuset og senere i Overhuset før man kan se om Parlamentet tilriver seg et slags veto mot å iverksette loven eller ikke. Hensikten med lovforslaget er å true EU til å lage en handelsavtale med Storbritannia slik de vil ha den. Hvis ikke vil man ikke lenger respektere det som omtales som den "irske protokoll" og som handler om ikke å ha handelsbarrierer mellom Nord-Irland som er en del av Storbritannia og den selvstendige irske republikken som forblir medlem i EU.

Bakteppet for striden kan neppe bli mer aksentuert ved at nettopp dagen i dag er det 80 år siden det verste angrepsdagen i Blitzkrigen mot London som varte sammenhengende i 24 timer.  Det hele fikk navnet The Battle of Britain. Nå dreier seg som the Battle of Brexit.

Også fra amerikansk side er det kommet med kritikk fra talspersonen i Representantenes hus Nancy Pelosi som er bekymret over at loven kan sette fredsavtalen i fare, den såkalte  Langfredagsavtalen som nå har sikret fred på den irske øya i mer enn 20 år.

Om dette utvikler seg en langvarig skyttergravskrig eller om det blir en mer kortvarig "blitzkrieg" er vanskelig å si. Britene vant den den forrige kampen. Det er mer usikkert om Boris Johnson vil gå seirende ut av denne kampen. Som et ledd i røykleggingen av slagmarken har britene satt ut ryktet om at EUs sjefsforhandler Michel Barnier vil bli fjernet på grunn av sin stahet og  erstattet av en politiker, kanskje Angela Merkel.

EU har på sin side truet med en tollbarrierer i irske sjøen som vil også stoppe all eksport og import  av matvarer siden de ikke følger EUs standarder for matsikkerhet som er et sentralt EU-krav.