Italia: - Eid av Kina

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Italia: Eid av Kina

Merkelappen "Made in China" var lenge symbolet på billige og dårlige varer. Etter hvert er det blitt et land som produserer det meste av forbruker "High Tech-varer" inkludert mobiltelefoner og elektriske biler.

Nå bygges den nye "silkevegen" til sjøs og til lands fra Midtens rike til det gamle Europa. Italia er blant de første målene, for annen gang i historien.

Mens mange tror at pasta er italiensk, er det en kinesisk rett som fant sin veg til Italia via Marco Polo.

Nå venter den nye invasjonen hvor Italia åpner opp for at den kinesiske stat, eller via statseide stråselskaper, skal kjøpe opp infrastruktur i form av havner og nye jernbanestrekninger. "Eid av Kina", "Owned by China" kan bli den nye merkelappen.

Bekymringen er stor i en rekke land mot denne nye "røde" kapitalinvasjonen som også kan omfatte 5G mobilnett og telestrukturer som muligens kan bli en stor avlyttingssentral for kinesiske myndigheter.

EU i Brussel er bekymret og vil ha regler mot dette, mens "fattige" land som Hellas og Italia samt Portugal hilser kinesisk valuta velkommen i tomme statskasser og manglende investeringsbudsjetter.