Helseministeren som kom i klem.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Frank Augstein/AP/NTB scanpix Boris Johnson valgte å gifte seg med sin mediarådgiver.

Helseministeren som kom i klem.

Den britiske helseminister Matt Hancock måtte sist uke motstrebende trekke seg etter at et avslørende fotografi tatt med overvåkingskamera fra hans offisielle kontor kom på avveie og ble offentliggjort i en avis. Hva bildet viser? Han kysser og klemmer en dame som ikke er hans kone. I virkelig gamle dager ville det i seg selv vært grunn til å få avskjed i nåde. Men ikke i dette tilfellet. Han måtte gå fordi han har brutt de regler som han og hans regjering har iverksatt for smitte, nemlig å holde avstand og bruke munnbind utenfor sin egen kohort.

Den angjeldende damen tilhørte ikke han lille familiekohort. Hun var derimot ansatt som politisk medierådgiver i hans departement og et av spørsmålene som reises av opposisjonspartiet Labour er om de hadde et forhold før hun ble ansatt for å jobbe for ham?

Men heller ikke det er det alvorligste i denne saken. Det er derimot rykter om at han har påvirket offentlige kontrakter i koronaens tid til fordel for venner og bekjente som har håvet inn store summer på smitteutstyr og andre oppdrag for det offentlige helsevesenet. De mest konspiratoriske mener bildet er bevisst lekket for å trekke oppmerksomheten bort fra den saken. Andre lurer på hvorfor det finnes overvåkingskamera på kontorene til ministere.

I tillegg har han brukt sine private-epost til offisielle meldinger, noe som rammes av reglene for offentlig sikkerhet.

Alt det og mer til må hans ferske etterfølger Sajid Javid og tidligere sjef statsminister Boris Johnson svare på etter hvert som saken vokser fra å være et kjærlig kyss til å lukte av korrupsjon. Boris Johnsen nølte i to døgn, med å gi beskjed til ham om å trekke seg. Han kjente seg formodentlig litt for mye igjen i sitt eget speilbilde.

Boris Johnson derimot løste sin tilsvarende sak for sin egen del da han  giftet seg med sin medierådgiver.

For å gjøre hele bildet komplett: Hancock måtte også gå av som ektemann fra den kvinnen han inntil nylig var gift med. 

Imens selger tabloidavisene som aldri før, nærmest som "hakka møkk".

Ha en god sommer.