Handelsremi Norge Storbritannia

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Hva ble det, bortetap igjen for Norge mot UK?

Handelsremi Norge -Storbrittannia

Norge fikk sin nye handelsavtale med Storbritannia rett før fristen for at Stortinget kunne behandle den før det oppløses før valget. Det kan virke som om det ble bortetap til nød uavgjort for Norge i samme stil som det norske fotballandslaget. Den eneste som klart uttrykker tilfredshet er den britiske ambassadøren i Oslo Richard Wood.

Statsminister Erna Solberg sier at avtalen er dårligere enn den EØS-avtalen Norge hadde med Storbritannia før brexit. Norsk Bondelag sier at avtalen svekker importvernet, mens NHO gråter på vegne av sjømatnæringen som har mistet en gylden sjanse. Likevel er NHO godt fornøyd med at det ble en avtale.

Den britiske ambassadøren framholder at avtalen er bedre enn den landet fikk med EU siden den omfatter flere tjenestesektorer.

På en måte ble det ikke en Fish&chips-avtale siden mange trodde at fisk skulle byttes med landbruksprodukter.

Britene ville selge mere landbruksvarer til Norge siden de har fått begrensninger på disse varene inn i EU. Som bytte for dette de ville åpne opp for mer bearbeidet sjømat fra Norge. Det ble med noen tonn ferdigpillede reker og litt mer frossen hvitfisk fra Norge

Motsatt veg ble det nei til økt import av rødt kjøtt, slik som storfe og sau til Norge, men det ble noen lettelser for hvitt kjøtt som kylling og svin. Juleribba skal være sikret siden det skal komme en båt med 50 tonn  svineribbe  til jul.

For de som sverger til en vellagret Stilton ost til portvinen eller en skive Cheddar på burgeren, ble det ingen økte kvoter.

Kristelig Folkeparti har med landbruksminister Bollestad i spissen stått fram som landbrukets store beskytter. Senterpartiet har ikke kommentert avtalen til tross for at de hadde landsmøte i helgen da avtalen ble kjent. Det eneste som er sagt er dette :

– Senterpartiet frykter at regjeringen vil prøve å haste igjennom avtalen i Stortinget og kaste norske bønder og industri under bussen for å få landet den, sier stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Ifølge henne er det uaktuelt for Sp å stemme for en avtale som ødelegger for norsk matproduksjon og næringsmiddelindustri.

Pollestad understreker at innholdet i avtalen ennå ikke er kjent.

– Men vi er redd for at regjeringen reelt sett gir vekk norske arbeidsplasser gjennom større kvoter på landbruksfeltet, advarer han.

Som en kuriositet kan det nevnes at britiske herretruser skal få slippe toll. Dametruser er ikke nevnt, en klar ubalanse i bytteforholdet, til tross for at det er et eget kapittel om likestilling i avtalen.

Les mer.