Grønland blir grønnere

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Hva skjuler seg av mineraler under Grønlandsisen?

Grønland blir grønnere

Grønland får en ny regjering, en grønn en sådan. Etter nesten ubrutt sammenhengende sosialdemokratisk styre i 40 år, vant det venstregrønne opposisjonspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) med 36,6 prosent av stemmene tirsdagens valg (6. april). Sosialdemokratene i Siumut, som har styrt landet til nå, gikk noe fram til 29 prosent, mens andre partier som støtter regjeringen gikk tilbake.

De 41000 stemmeberettigede ga sine stemmer i første rekke til opposisjonen. De fleste politiske observatører mener at utfallet skyldes striden om utenlandske investorers ( australske  og kinesiske) planer om omfattende gruvedrift som kunne innbefatte utvinning av uran. Det er det siste som har skapt grunnlag for frykt for at det til ramme landets turistindustri.

Det er ikke første gang utenlandske interesser har kastet sine øyne på dette isbelagte øyriket som en gang i tiden tilhørte Norge, men som Danmark fikk beholde etter at Sverige fikk Norge som "krigsbytte".

Under den kalde krigen ble landet brukt som amerikansk framskutt base for flyovervåking av Sovjetunionen. Under den annen verdenskrig var det også et mellomlandsdingssted for amerikanske fly på veg til og fra Europa. Det siste amerikanske framstøtet kom da president Donald Trump i 2019 ville kjøpe hele øya fra Danmark og avlyste et offisielt besøk da han fikk nei.

Men det er stor grad av usikkerhet om planlagte gruvedrift stoppes helt, med det bortfall av inntekter det vil måtte bety for det nasjonale "hjemmestyret".

Les mer om valget.