Good by folks

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
De britiske MEPsene som de kalles reiser fra Strasbourg for siste gang.

Europaparlamentet: Good by folks!

I går reiste 73 britiske EU parlamentarikerne hjem til Storbritannia for godt og for aldri å vende tilbake til plenarforsamlingen i Strasbourg hvor møtene finner sted nesten hver måned.

Nå venter brexit den 31. januar og de kan fortsatt møte fram til da i komitemøter og annet i Brussel. Deretter er det full stopp med å høre som regel glitrend taler og replikker på "proper English". Gårsdagen var en  historisk opplevelse både for de som går og de som blir.

Storbritannia ble medlem i 1973 sammen med Irland og Danmark. Norge sto tilbake på perrongen etter vårt først nei i folkeavstemningen i 1972.

I 1973 eksisterte ikke Europaparamentet slik vi kjenner det i dag med egne valgte medlemmer. Den gang hadde man en parlamentarikerforsamling som besto av medlemmer av de nasjonale parlamentene.

Da det ble klart at landet skulle ut av EU i fjor, besluttet man på britisk side ikke å nominere kandidater. Men da fristen på 31. oktober i fjor for utmelding ble passert, ble man tvunget til å velge nye 73 nye medlemmer.

Disse har sittet nå i tre måneder og vender hjem til ulike jobber eller ingen.

Men landet skal fortsatt følge alle EUs regler også de som bli vedtatt fram til endelig utmelding når det måtte komme til skje tidligst 2021.

Antall medlemmer skal krympes fra 751 til 705. Av de ledige plassene skal 27 brukes til land som er dårlig representert i dag. Både Sverige, Finland og Danmark får et mandat mer. 46 plasser holdes av til nye framtidig medlemsland, Norge regnes ikke blant disse, men i første rekke Balkan.