Gjenvalg på Island

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Island er avhengig av fiske, men har nok energi.

Island: Gjenvalg av regjeringen.

Den enkle versjonen om valget på Island er at den sittende tre-parti regjeringen ble gjenvalgt. Men det blir neppe Venstrebevegelsen – de Grønne som får statsministeren siden det partiet gikk tilbake.

Koalisjonen består av de tre partiene; det høyre-orienterte Selvstendighetspartiet, Venstrebevegelsen – De Grønne og sentrumspartiet Fremskrittspartiet. Regjeringskoalisjonen ledes av statsminister og partilederleder for Venstrebevegelsen - De Grønne, Katrín Jakobsdóttir. 

Selvstendighetspartiet fikk den største andelen stemmer, hele 24 prosent og 16 seter i parlamentet. Fremskrittpartiet vant 13 seter, fem mer enn ved sist valg, mens Venstrebevegelsen – De Grønne tapte tre seter fra forrige valg.

 

Den andre store nyheten om at det nå var kvinneflertall i Alltinget, varte bare fem timer, før mennene gjennom fintelling hadde gjenerobret bastionen.

Island skiller seg på mange måter ut fra de øvrige nordiske landene i første rekke ved at de ikke har et sterkt sosialdemokratisk parti som har dominert islandsk politikk i etterkrigsårene. Det har derimot det konservative Selvstendighetspartiet gjort som har hatt statsministeren flere ganger..

Island kom lenge lett unna koronapandemien, men nå har det blusset opp igjen. Økonomien og valutaen for fortsatt sterkt avhengig av fisk, mens energiprisene er sett med europeiske øyne et komplett Disneyland. Forklaringer enkel. De har mer enn nok av energi og kan ikke eksportere noe av den på grunn av manglende sjøkabler.

Dermed har de et godt trivelsgrunnlag for kraftkrevende industri slik det også var en gang i tiden i Norge.

Les mer.