Frankrike i ubåtkrig.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Frankrike hjemkaller sine ambassadører til Australia og USA og avlyser møter med britiske myndigheter.

Frankrike utsatt for torpedoangrep.

Det er brutt ut en ny kald krig denne uken. Det er ikke den klassiske øst-vest, Russland-USA. Men mellom Frankrike og EU på den ene siden og USA, Storbritannia og Australia på den andre siden. Årsaken ligger under vannet i form av en kontrakt av innkjøp av 12 dieseldreven ubåter fra Frankrike til Australia en kontrakt verdt tresifret antall milliarder rundt 500 milliarder kroner. Alt syntes å være klart for å markere avtalen med franske bobler i glassene da hele forhandlingsbordet overraskende ble truffet av en torpedo avfyrt med amerikansk hjelp. Nå skal båtene bygges i Storbritannia og USA og utstyrt med atomdrevne motorer som krever anriket uran. Australia blir dermed en atommakt i strid med ikke-spredningsavtalen.

Bak ligger USAs økende frykt for kinesisk innflytelse i Stillehavet som møtes med et slags NATO kopi i form av en ny forsvarsallianse. Les mer på engelsk. 


EU har samlet stilt seg bak Frankrike i denne saken ikke minst fordi Storbritannia er nå utenfor og deltok egentlig ikke så mye i EUs militære samarbeid, noe EU nå vil satse mere på. I Frankrike er det kritiske røster rettet mot NATO over det som har skjedd med to sentrale alliansepartnere.
-Amerika er tilbake, sa Joe Biden på sin første utenlandsreise etter innsettelsen da han besøkte EU og NATO i Brussel. Det ble oppfattet som om at Trump-æraen var over og at alle var blitt gode kamerater igjen. Men det var kanskje bare tilsynelatende. Den første tvilen meldte seg da amerikanerne hurtig trakk seg ut av Afghanistan uten konsulatsjonere med Europa. Det ble ytterligere bekreftet gjennom det som nå har skjedd. Følger Biden egentlig Trumps utenrikspolitiske kurs, og den eneste forskjellene er at Biden ikke sender ut sine politiske beskjeder på Twitter?
Nå settes det spørsmål ved de pågående handelsforhandlinger mellom Australia og EU fra fransk side. Som Gro Harlem Brundtland en gang uttalte: -Alt henger sammen med alt.
Jeg gjelder ikke minst -sammenheng.
Det var i Brussel hun forøvrig lot disse ordene falle under forhandlinger med EU.