Frankriek: Vi ble hjemme

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Kun hver tredje franske velger stemte i lokalvalget.

Frankrike: Hjemmesitterne vant.

For de som hadde håpet at første runde av lokalvalget i Frankrike søndag skulle gi noen klare indikasjoner på hva som vil skje ved presidentvalget neste år, var det bare skuffelse å spore. Det vil si utfallet var ganske klart, egentlig. 68 prosent gadd ikke å møte opp.

Trøsten for de som deltok var at nasjonalistpartiet Nasjonal Samling ikke gjorde det så godt som mange fryktet med sine 11 prosent. Men presidentpartiet, "Republikken på marsj" til Emmanuel Macron hadde heller ingen grunn til å juble med så vidt over ti prosent som betyr at de så vidt kan gå videre til neste omgang søndag. Det konservative opposisjonspartiet Republikanerne kom best ut med 27 prosent deretter kom sosialistene og de grønne som havnet på 11 prosent.

Neste søndag er det "på'an igjen" i runde to, det som ofte kalles "angrepillen". Skal man føle noe anger da er det i så fall over at man ikke stemte og ikke at man stemte feil. De som velges nå vil kunne  styre regioner og lokale departementer i inntil seks år.

Først neste år får man en klar mening om hvem skal sitte i det vakre Elysée- palasset. Vil Macron bli en en-periode-president og hvem i all verden vil kunne overta? De fleste framholder Marine le Pen som den mest seriøse utfordrer. Hun er mildere i formen enn sin far, som er ekskludert fra det partiet han selv skape, Nasjonal Front, men som nå heter Nasjonal Samling.

De siste valgene har mer vært mot Le Pen enn for den som ble valgt. Macron var kanskje unntaket, som ikke blir gjentatt.