EUs stollek slo kontra

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Adobe Stock Tyrkias president bød opp til stoldans, men kun for menn.

Tyrkisk stol-lek slo kontra mot EU

Stor var oppstandelsen og irritasjonen da EUs to toppsjefer kom til møte med Tyrkias president i Istanbul og det var kun satt fram én stol til de to gjestene Charles Michel og Ursula von der Leyen. Begge er presidenter i EU-systemet. Det var enda én av president Recep Erdogans revestreker i kjølvannet av at landet nettopp hadde trukket seg av en konvensjon om vold mot kvinner i "nære relasjoner". Konvensjonen ble underskrevet i 2014 i nettopp; Istanbul.

I første omgang rettet EU-vreden seg mot den tyrkiske presidenten som elsker å spille "macho" og spille ulike motstandere ut mot hverandre. Ingen ble vel egentlig overrasket over at han tydde til et slikt kvinnefiendtlig trekk da Von der Leyen ble henvist å sitte i en sofa ved siden av den tyrkiske utenriksminister.

Charles Michel derimot satte seg uten nøling i den ene stolen som var ledig, ved siden av Erdogan.

Michel og von der Leyen er likeverdige presidenter i EU-systemet. Hun leder EU-kommisjonen som framlegger forslag til direktiver og er den utøvende makt i systemet som en slags regjering.

Michel er president i det europeiske råd som samler de 27 statslederne i EU og som beslutter i saker som er fremmet av kommisjonen. Omtalen i VG legger ikke fingrene i mellom.

Men da de to kom tilbake til Brussel fikk plata en annen lyd. Hvor var det blitt av "ridderen" Charles Michel som ikke hadde forsvart sin medpresidents ære ikke minst som den eneste kvinne i forsamlingen?

Han gikk rett i revefellen som Erdogan hadde satt opp. Det har medført en rekke mer eller mindre gode unnskyldninger i ettertid fra hans side på Facebook som om at det var viktig ikke å provosere president Erdogan da hensikten mad besøket var å bedre forholdene mellom EU og Tyrkia. Møtet hadde vært minutiøst forberedt i lang tid. Dessuten skulle man drøfte Istanbul-konvensjonen som ikke kun handler om fysisk vold mot kvinner, men også psykisk vold!

For øvrig var Michel stolt av å arbeide sammen med den første kvinnen som var blitt leder av EU-kommisjonen, for ikke å glemme at han var blitt etterfulgt av en kvinne da han gikk av som statsminister i Belgia!

"Stolleken", heter det på norsk. Man går rundt og rundt en rekke stoler som alltid er én færre enn antall deltakere. Når musikken stopper må man finne seg en stol. Den som ikke finner en ledig stol er ute av leken.

Von der Leyen var ute av leken før musikken startet. "Musical chairs" kaller de leken på engelsk.

Da Charles Michel kom tilbake til Brussel var det ingen musikk å høre.