EUs greser og himmelen åpner seg

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
EU-kommisjonspresident Ursula von der Leyen framstår som EUs julenisse der hun deler ut penger-

EUs grenser og himmelen åpner seg.

Denne uka åpner EUs grenser igjen i alle fall for dem som er vaksinerte eller som har hatt korona. Men også EU-himmelen åpner seg hvorfra det regner med nye friske €urosedler. EU gjenreisningsfond, som det kalles, har startet sine utbetalinger til EU-medlemmer i nød. Det tok tid, ganske nøyaktig et år siden vedtaket i juli i fjor om at EU for første gang i historien skulle ta opp et felles lån. Det var ikke et lite lån heller, hele 7500 milliarder kroner. Det gjør kanskje lite inntrykk på norske statsborgere som sitter på et pensjonsfond utland som er enda større.

Nå har EU-kommisjonen godkjent de nasjonale handlingsplanene og deres president Ursula von der Leyen er på juli(e)turne til de ulike hovedstedene for å meddele det glade budskap om "helikopterpenger" som daler ned i skjul.

Alle disse pengene skal ikke bare få fart på Europas tradisjonelle økonomi som har vært preget av nedstengning. De skal ikke minst brukes på en lysere, grønnere og en mer digital framtid. Neste generasjon EU, er navnet på prosjektet. Intet mindre.