Europa går mot en ny nedlukning i vinter. Det er variasjoner landene imellom, men bølge nummer fire skyller inn over stadig flere land og møtes med en rekke mottiltak. Østerrike og Nederland peker seg ut i mer ekstrem retning. Nederland stenger det meste ned i en tre ukers tid nå i håp om at man kan få et lite pusterom før juledagene setter inn.
Østerrike på sin side, som kun har vaksinert ca 64 prosent av befolkningen, er enda tøffere. Uvaksinerte fikk først beskjed om å holde seg hjemme og har kun adgang til matbutikker og apoteker. Coronapasset kreves for å kunne komme inn eller delta på det meste. Frivilligheten i vaksinering svekkes, og debatten beveger seg fra «bør» til «skal». Mens dette skrives kom meldingen om at landet lukker ned i 10 dager for alle og 20 dager for uvaksinerte. I januar kommer det en lov om vaksineplikt fulgt opp med straffetiltak, noe som er svært omstridt.
Tyskland arbeider i samme retning, men siden mye av fullmaktene ligger på delstatsnivå er det vanskelig å få laget en nasjonal strategi. Merkelig nok har man på tysk ikke funnet grunn til å oversette «lockdown» eller «homeoffice» så de bruker de engelske ordene.
Men det kreves pass for å komme inn på spisesteder og kafeer. I døra henger det et skilt som sier 2G. Det er IKKE hastigheten på internett, men står for at du er vaksinert eller har vært smittet, Geimpft, vaksinert eller Genesene, friskmeldt. Nå snakkes det om å øke til 3G som innbefatter en blodfersk test for å komme inn. En app som kalles LUCA sikrer at etablissementet vet hvem som har vært der og når.
Italia og Spania har overraskende lav økning i smitten, mest på grunn av høye vaksinetall. Men både Italia og Frankrike er tøffe på å kreve vaksinepass for å komme på jobb. Er man ikke testet nylig blir man bortvist, og bøter kan brukes særlig i helsesektoren. Det har skapt store demonstrasjoner hvor vreden også rettes mot en del av fagbevegelsen som har blitt enige med arbeidsgiverne om at det må være sånn.
Den samme diskusjonen foregår i Danmark hvor fagbevegelsen teller på knappene om hva man skal mene om vaksinepass for å komme på jobb. Det skaper hodebry for vaksinen skal fortsatt være frivillig. Man kan ikke tvinge folk til å ta den, men kan man tvinge folk til ikke å komme på jobb i stedet?
Belgia vedtok nye regler for uken som betyr pålagt hjemmekontor for alle som kan tre-fire dager i uka.
Søndag deltok 35000 i en demonstrasjon i Brussel mot de nye tiltakene og mot vaksinetvang. Brussel har etter hvert fått seg i likhet med andre byer, et kjempesvært julemarked som dekker snart hele indre by. Der kan man vingle fra den ene gløggboden til den andre i flere dager. Men for å kunne gjøre det må du ta en hurtigtest og da får et eget armbånd som viser at du er sikker. Hver dag får det en ny farge.
Det er kanskje best å gjøre det på denne måten framfor at uvaksinerte skal gå rundt med et synlig skilt på seg som sier «jeg er ikke vaksinert». Det vil minne litt for mye om mellomkrigstidens Tyskland.
Hva Sverige vil foreta seg, er åpent. Men målet om «flokkimmunitet» synes å være glemt, i alle fall i offentligheten. Uansett hva som vedtas er det 100 prosent riktig. I hvert fall i Sverige.