EU_Russland knute på tråden

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Den europeiske faglgie samorganisasjonen kritiserer Russland for brudd på menneskerettigheter.

EU-Russland: Knute på tråden

EU skal bli en global faktor, var et av målene for den nåværende EU-kommisjonen da den tiltrådte i 2019. Det så ikke slik ut sist uke i Moskva da EUs utenriksansvarlige Josep Borrell skulle bl.a. hevde EUs syn på behandlingen av den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj som var blitt dømt til tre års fengsel. Tre EU-diplomater, som hadde deltatt i en støttedemonstrasjon for ham, er blitt utvist. Nå truer Russland med fullt diplomatisk brudd med EU som organisasjon, dersom det innføres nye sanksjoner mot landet.

Borrell framsto som en usikker puddel i forhold til sin russiske motpart, den drevne utenriksminister Sergej Lavrov.

Lavrov avviste bryskt all kritikk av det han kaller "innenrikspolitiske anliggender".  Borrell, som var spansk utenriksminister før, dro hjem om ikke med halen mellom beina, men med lite ære over sin innsats. Det resulterte fort i kritikk i Europaparlamentet hvor 71 medlemmer tok til orde for at han burde avgå fra posisjon som ikke bare utenriksansvarlig i EU-kommisjonen, men også som visepresident.

Det er for få til å ha noen effekt. Men kritikken av Borrell kommer på toppen av det som hans sjef Ursula von der Leyen ble utsatt for etter fadesen omkring vaksinemedisinen fra AstraZeneca. Dermed har det vært en tung start på året for EU-kommisjonens to øverste representanter. Mer her.

Også den europeiske faglige samorganisasjonen har kommet med kritikk, om enn i milde former. Styremøtet denne uken godkjente denne uttalelsen:

 
-DEFS er dypt urolig over forverringen av forholdet mellom Russland og EU og fordømmer på det mest bestemte utvisningen av tre EU-diplomater fra Sverige, Polen og Tyskland etter at de hadde utvist bekymring over menneskerettighets-situasjonen i Russland.

DEFS griper ikke inn i innenrikspolitiske spørsmål i fremmede land, men kan ikke avstå fra å ta avstand fra overtramp og brudd på menneskerettigheter og demokratiske rettigheter, uavhengig av hvilket land det skjer i.

DEFS støtter den russiske fagbevegelsen i deres anstrengelser for å

beskytte russiske arbeidere og demokratiet i landet.