EU vil angripe "Big Tech"

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
EU forberder nye regler for å styre de største aktørene på internett

EU vil angripe "Big Tech"

I EU-hovedkvarteret i Brussel slipes knivene for å gå løs på de store teknologigigantene ofte omtalt som "Big Tech". Nå skal det lages en liste over de største selskapene som ikke bare kan ilegges store bøter av EU som konkurransemyndighet, men også stykkes opp. Ryktene som bringes videre av avisen Financial Times, åpner også opp for tvangssalg av deler av selskaper.

EU er kjent for fri konkurranse og fri flyt. Ofte har det blitt framholdt at det kun rammer de små aktørene og at EU legger seg for mye opp i ting de ikke har noe med.

Men nå lades kanonene for å gå løs på de virkelig store skurkene, de som har markedsdominans og dermed holder alle nykommere og utfordrere utenfor og danner seg et slags monopol på produkter og tjenester.

Vi snakker om selskaper som Facebook, Google, Apple og andre som ikke bare er morsomme sosiale media, men profittmaskiner til glede for sine eiere, men ikke alltid for forbrukerne eller start-opp selskaper som kan ha bedre ideer og produkter enn de store.

Det er snakk om en hit liste med 20 internettselskaper, flere av dem er amerikanske noe som nok vil forsure miljøet mellom EU og USA ytterligere etter at USA har innført straffetoll på en rekke EU-produkter.

Intensjonen er at disse selskapene skal underlegges strengere regulering enn de små. De skal tvinges til å dele informasjon og være mer åpne om hvordan de samler inn data. Kriteriene for å komme på en slik liste skal være markedsandel, antall brukere og inntekter. Det er selskaper som er så dominerende at konkurrentene er tvunget til å bruke deres infrastruktur.

Denne typen selskaper har fått tilnavnet "for store til å bry seg". (too big to care).

EU-kommisjonen har tidligere kun hatt bøter som virkemiddel. Selv om de kan være store, er det likevel enkelt å kjøpe seg løs fra kritikken. Men tvangssalg er noe helt annet.

Tanken om å bryte opp selskapene i mindre enheter med ulike eiere er ikke ny. Den ble brukt i USA for å bryte opp oljeselskapsmonomolet til Standard Oil. Dermed fikk man i stedet for ett selskap, Standard Oil eid av John Rockefeller, 34 andre i 1911.

Den gang var det amerikansk Høyesterett som dømte det til oppløsning fordi det var et ulovlig monopol.

Nå er det EU som kommer etter.