EU sier nei til Kina

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Europaparlamentet sier noe der andre tier.

EU sier nei til Kina

EU-parlamentet våger der andre nøler og tviler. De har satt den omfattende handels- og investeringsavtalen mellom EU og Kina på vent. Årsak? Press, trusler og boikott av flere EUs politikere som har kvitret en kritisk bemerkning om landet Midtens Rike. Sånt tåles ikke der av den politiske toppledelsen.

Nå har EU-parlamentet sagt at de heller ikke tåler hva som helst av kinesiske trakasserier. Fem av deres medlemmer er havnet på en slags boikottliste etter at EU gjorde det samme med fire høytstående kinesiske embetsmenn. Bakgrunnen for det er behandlingen av den muslimske minoriteten Uigurene i Kina samt håndteringen av Hong Kong-provinsen.

Interessen for et tett samarbeid med Kina er på veg inn i kjøleskapet etter at man opplever at samarbeidet mer og mer skjer på Kinas premisser. Omfattende oppkjøp av europeiske bedrifter og infrastruktur av kinesisk kapital  har ført til mer enn bekymrede pannerynker. Tvilen gnager rundt temaet hva er det Kina egentlig vil med sin voldsomme interesse for å øke eierskapet til teknologiske foretak? Er eierskap det nye våpenet i den globale krigen?

Svaret henger fortsatt i lufta, men nå har EU-parlamentet valgt å sette foten ned, i hvert fall inntil videre.

Så får man se hva Kinas mottrekk blir i dette nye ping-pong diplomatiet hvor de lette hvite ballene synes å ha blitt byttet med tyngre skyts.

Les mer. Og her.