EU med Koronapass for EØS

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
EU foreslår eget pass for vaksinerte.

Med koronapass gjennom EØS-området.

EU har fremmet et konkret forslag om en EØS-koronapass med navnet Covid 19-pass. Kommisjonen håper at det kan være på plass allerede i starten av juni da en rekke land begynner å nærme seg feriesesongen. Passet er ment at skal åpne opp for "ikke-nødvendige" reiser i EØS-området.Men den norske regjeringen er forsiktige i sine uttalelser om hvilken effekt et slik pass vil kunne ha for innreise til Norge. Helseminister Høie er åpenbart ingen entusiast for et frislipp av turister inn i Norge, etter at det er påpekt at arbeidsreisende har vært et betydelig smittekildeproblem.

NHOs reiselivsdel er derimot overbegeistret med tanke på å fylle opp igjen kalde hotellsenger som har stått tomme i snart et år. Mens regjeringen har prioritert arbeidsreiser etter press fra NHO, er lysten på vaksinerte turister svært beskjeden.

Passet fra EU skal kunne dekke tre kategorier: De som er fullvaksinert, de som har hatt korona og dermed anses å være immune og de som har en koronatest som er negativ og kun noen få dager gammel.

Men det har også reist seg andre røster mot et slikt pass. Det gir fordeler for enkelte grupper i dette tilfellet de eldre aldersgruppene. De kan sitte inne å kose seg i varmen på restauranter, mens yngre generasjoner må bli stående utenfor og fryse og kikke inn.

Forslaget som ligger på bordet er ennå ikke vedtatt av medlemslandene. De har også ulik tilnærming til forslaget hvor det i første rekke er "turistmagnetlandene" som har størst ønsker om en slik passordning i sommer.

Her er selve forslaget fra EU-kommisjonen.  

Så langt er forslaget kommet.