EU godkjent mat

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: AdobeStock Norsk laks er blitt EU-godkjent av ESA.

Norsk mat er EU-godkjent.

Du tenker sikker ikke på det når du spiser ferdigmat produsert i Norge. Men den er altså godkjent etter EUs regelverk og kan dermed spises trygt, som om du noensinne har vært i tvil. Men det er ikke nok å tro eller å si at norsk matvaresikkerhet er god. Det må også undersøkes. Det er det som EFTAs overvåkingsorganet ESA nå har gjort og landet på "Bestått" i karakterboka for produktene ost, røkelaks, spekemat.

 

EØS-tilsynet ESA har 4. februar publisert sin endelige rapport om hvordan Norge overholder det europeiske økonomiske samarbeidsområdets (EØS) krav om mathygiene for ferdigmat. Rapporten følger en fjernrevisjon utført av ESA i oktober 2020.

ESA vurderte hvordan Norge gjennomfører EØS-krav til mathygiene for spiseklare matvarer som ost, spekemat og røkt laks.

Under tilsynet fant ESA at Norge har, til tross for enkelte mangler, generelt god offentlig kontroll av virksomheter som produserer spiseklare matvarer.

Rapporten inneholder en rekke anbefalinger for å styrke offentlig kontroll. Herunder anbefalinger om forbedring av håndhevelse og godkjenningsprosedyrer.


EØS-loven setter høye krav til mat og fôrsikkerhet, og for dyrehelse og velferd. EØS-borgere har rett til å vite hvordan maten de spiser blir produsert, bearbeidet, pakket, merket og solgt.

ESA er ansvarlig for å føre tilsyn med hvordan Island og Norge implementerer EØS-regler om mattrygghet, fôrsikkerhet og dyrehelse og velferd.

Derfor utfører ESA årlig tilsyn i begge land, mens Liechtenstein er underlagt et annet tilsynssystem for mattrygghet, heter det i en pressemelding fra ESA.

ESAs rapport finner du her.