EU-David mot Google-Goliat-eller omvendt?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Leder av EU-kommisjonen har sendt sin konkurransekommisær Margrethe Vestager til EU-domstolen for å forsvare Google bøtene

EU-David mot Google-Goliat-eller omvendt?

Onsdag åpner en ny kamparena i Luxembourg. Stedet er EU-domstolens store palasslignende bygning oppe på "Kirkeberget" rett utenfor bysentrumet, hvor flere av EUs institusjoner holder hus. I arenaen eller på podiet står den mektige EU-kommisjonen mot det kanskje enda mektigere amerikanske selskapet Google.

Det dreier seg om penger, mange penger opp til 820 milliarder kroner som EU har ilagt i bøter fordi selskapet Google har misbruk sin "markedsdominans" eller dominerende markedsandel som økonomene kaller det. De har styrt sine "klikkere" til egne shoppingsider, sa EU-kommisjonen da de åpnet sak i 2017. Dette strider mot EUs frie konkurranseregler som er et slags hellig prinsipp for EU. Svaret fra den danske kommisær med ansvar for konkurranse, Margrethe Vestager var 2,4 milliarder €uro. Sleng på et null så har du prisen i norske kroner. Men det stoppet ikke med det. Android-systemet blokkerte også annonser fra konkurrende søkemotorer. Ny bot denne gangen på 5, 8 milliarder €uro eller 820 milliarder kroner sammenlagt.

Det likte det amerikanske selskapet dårlig og har forsøkt å framstille Vestager som en slags europeisk heks som misliker alt som er amerikansk.

Bøtene er forblitt ubetalt og nå er de havnet i rettsapparatet. Det er kun avsatt to dager til forhandlingene, noe som kan synes lite tatt i betraktning hva norske domstoler bruker av tid. Forklaringen er enkel: det meste er skriftlig og det blir kun korte innledninger med anledning til spørsmål fra dommerne før de trekker seg tilbake for en avgjørelse.

Det kan ta tid, kanskje et helt år. Vinner EU venter nye nasjonale anklager mot Google i flere land. Bak disse står bl.a. konkurrende selskaper som mener de har tapt på Googles dominans.

Taper EU må man regne med nye og strammere konkurranseregler.

Men det kan ta år å få innført. Vestager skal sitte i fem år til, så hun har tiden med seg.