Et spark på leggen til Europaparlamentet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Europaparlamnetet møttes denne uken i Brussel. Det blri det sak av i Frankrike fordi de skulle ha vært i Strasbourg.

Et spark på leggen til Europaparlamentet

Det omtales lett oppgitt som EUs omreisende parlamentariske sirkus. Det koster flere titalls millioner €uro i året å flytte alle 705 representantene med deres rådgivere, sekretærer og ikke minst tolker til Strasbourg flere ganger i året fra Brussel.Det er et flertall i parlamentet for å gjøre slutt på ordningen, men til liten nytte så lenge Frankrike vil ha det i Strasbourg og det kreves enstemmighet for å endre EU-traktaten som sier at sånn skal det være.

Men nå har EU-domstolen, som ligger i lille Luxembourg, puttet en finger i øyet til den franske presidenten. I traktaten, som ble fornyet i 1997, heter det at Europa-parlamentet har hjemsted i Strasbourg og avholder der de 12 månedlige plenumsmøtene herunder også budsjettmøtene. Ytterligere plenumsmøter holdes i Brussel.

I 2017 godkjente parlamentet en budsjettavtale i Brussel! Det falt tungt for brystet for den franske regjering som krevde at EU-domstolen skulle kjenne beslutningen ugyldig siden den ble fattet på feil sted. Forhandlingene om budsjettet tok tid. Først den 18. november 2017 ble man enige med Kommisjonen, Råd. Parlamentet vedtok det  endelige budsjettet på sin plenumssamling i Brussel 30. november.

I prinsippet fikk Frankrike rett i at det skulle ha skjedd i Strasbourg, men at man under det tidspresset som var, kan gjøre unntak.

Ingen stor sak for folk flest, men for de som vil flytte alle møter til Brussel, var det en seier, om enn bitteliten.

Nå venter en ny sak fra fransk side. Ukens samling skulle ha vært i Strasbourg, men ble avlyst på grunn av koronasituasjonen i Frankrike og derfor holdt i Brussel.

EU-traktaten er ikke å spøke med.