ESA godkjenner koronaflystøtte

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
ESA godkjenner koronastøtte til norsk luftfart som er i turbulens

ESA godkjenner koronaflystøtte

ESA som er EFTA-landenes overvåkingsorgan for å passe på at EØS-avtalen følges, har godkjent regjeringens hjelpepakke til SAS, Widerøe og Norwegian. Normalt forbyr EØS-avtalen direkte statsstøtte til bedrifter, men i disse koronatider er mye av regelverket midlertidig satt ut av virksomhet. I stedet heter det koronastøtte.

 

ESA har godkjent en garantiordning i Norge for flyselskaper som mangler likviditet grunnet de økonomiske konsekvensene av COVID-19-pandemien.

Etterspørselen etter flyreiser i Norge har falt kraftig som følge av begrensinger innført i forbindelse med COVID-19-pandemien. Det har alvorlige konsekvenser for flyselskapene, som nå står overfor en akutt mangel på likviditet. Luftfartssektoren utgjør en viktig del av Norges kritiske infrastruktur og er en stor bidragsyter til landets økonomi.
 
«ESA har handlet raskt for å godkjenne garantiordningen. I disse krevende tider har pandemi-relaterte tiltak høyeste prioritet. Det gode samarbeidet med norske myndigheter og EU-kommisjonen bidro til en rask beslutning fra vår side», sier ESAs president Bente Angell-Hansen.
 
Tiltaket ble notifisert av norske myndigheter 30. mars  og godkjent av ESA samme dag. Med dette vedtaket  godkjenner ESA at det gis offentlige garantier til flyselskaper for å dekke likviditetsbehov selskapene har som følge av COVID-19-utbruddet.
 
I godkjennelsen har ESA tatt hensyn til det midlertidige statsstøtterammeverket for å støtte økonomien som følge av COVID-19-utbruddet, vedtatt av EU-kommisjonen 19. mars 2020.