Ennå er Polen ikke fortapt.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Europaparlamentet mener at EU-kommisjonen somler med tiltak mot Polen.

Ennå er Polen ikke fortapt.

Slik åpner den polske nasjonalsangen, og kan være en passende påminnelse i forbindelse med den krisen som er oppstått mellom Polen og EU. Som tidligere omtalt har Polens forfatningsdomstol i korthet sagt at Polens egne lover går foran EUs. Det er ikke et syn som deles av de fleste av EUs medlemsland, av EU-domstolen, Europaparlamentet eller av EU-kommisjonen.

Denne uka avla den polske statsminister Mateusz Morawiecki  et besøk i EU-parlamentet i Strasbourg som gjerne kan sammenlignes med løvens hule. Der forsvarte han i tynt og tykt domstolens avgjørelse, en domstol som stort sett består av dommere som er direkte oppnevnt av den polske regjeringen.

Sjefsløvinnen, president i EU-kommisjonen Ursula von der Leyen, snerret tilbake fra talerstolen og sa at Polens holdning truet hele fundamentet i EU, et system basert på en rettsstat med uavhengige domstoler og frie massemedia. Les mer på Rett24.

 EU kan holde tilbake penger til EU, men kan ikke kaste landet ut av EU, det må de søke om selv slik som Storbritannia gjorde før det endte opp med brexit. Europaparlamentet synes EU-kommisjonen somler med konkrete sanksjoner. Den tyske kansler Angela Merkel, som deltar for 137 gang og siste? toppmøte maner til forsiktighet overfor sin nabo i øst.

Den polske statsminister klaget på innblanding i indre affærer, et sentralisert og overnasjonalt EU. Han stoppet før han sammenlignet systemet med den gamle Sovjetunionen, men det var ikke langt unna å høre at Polen ikke forlot sovjetsystemet for å erstatte det med et lignende system, nå kalt EU.

-Lenge leve Polen og EU, avsluttet den polske statsministeren sitt innlegg med.

Britiske kommentatorer, kritiske til brexit, har kommet til at det er enklere for EU å forholde seg til et land som vil ut, enn et land som vil bli, men som ikke følger regelverket.

De har laget et nytt ord for tilstanden, nemlig en "skitten forbli", eller " a dirty remain".

Det er verre enn å ha en stein som vokser i skoen, for den kan man altså bli kvitt. Men "en skitten forbli" kan mer sammenlignes en kronisk svulst som ikke kan fjernes. Den er ikke dødelig, men om den får spre seg til andre land, kan man få et svekket immunforsvar og nedsatt handlingsevne.

Det er vel det EU ser og frykter og som tvinger dem til å tvinge Polen på plass.

EUs toppledere  drøftet Polen under deres todagers møte torsdag og i dag, uten  komem fram til en samlet løsning. Les mer her.

Så får man se om det er løvinnens pisk som er sterkest, eller om det er den selv som blir temmet.

Les mer her. Her.  Polens nasjonalsang: Ennå er  Polen ikke fortapt.