Endelig brexit

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Frank Augstein/AP/NTB scanpix Statsminister Boris Johnsson har fått det slik han ville, Brexit skjer snart.

Vi nærmer oss nå brexit-finalen.

Det britiske Underhuset har nå endelig, vil mange si, godkjent lovene som åpner for at landet går ut av EU 31. januar. 358 MPs stemte for og 234 i mot, de siste i hovedsak Labours stemmer. Det gjenstår behandling i Overhuset (House of Lords) hvor de konservative ikke! har flertall og hvor mange flere vil at landet skal forbli i EU.

Lovene er basert på Boris Johnson endrede avtale som er om lag 97 prosent lik den som Underhuset tre ganger stemte ned under Theresa May som dermed trakk seg som statsminister.

1. februar innledes det man kan kalle "separasjonstiden" som skal vare  ut desember 2020 og hvor landet skal følge alle EUs regler også de nye som kommer til i den perioden. Det skjer uten stemmerett på samme måten som i EØS-avtalen. Januar 2021 skal "skilmisseavtalen"  være på plass å avklare plikter og vilkår for det framtidig samarbeidsforholdet.

Tidsplanen skal holde hardt noe EU-kommisjonspresidenten Ursula Von der Leyen var nøye med å understreke da hun besøkte Downing Street tidlig på nyåret. Hun sa at tidsplanen var "grunnleggende umulig" og at man trengte minimum ni måneder for å få til noe som helst. Samtidig gjentok hun at en god avtale betyr  å ha like regler med EU på miljø, arbeidsrett og forbrukerrettigheter.

Først 25. februar vil EUs toppmøte forventes  å godkjenne forhandlingsmandatet. Les mer i Guardian.

Blir man ikke enige i desember er det "på hodet ut" uten en avtale. Men Boris Johnson gambler videre når han sier at han ikke vil søke om forlengelse og har fått et lovvedtak bak seg for det.

Det synes nå klart at arbeidstakerrettigheter ikke vil bli en del av avtalen med EU da det skal behandles i en egen lov. Britisk LO TUC har lenge advart mot dette og nå får de rett.

Det første formelle forhandlingsmøtet med EU skal etter planen finne sted  i slutten av februar. Skal avtalen kunne være godkjent i desember i år, mener mange at den må være på plass senest allerede i oktober. 31. juni er fristen for å søke om en forlenget frist, noe Johnson mener at han ikke vil benytte seg av.

Theresa May brukte over to år på den avtalen om uttreden som er godkjent nå. EU-Canada avtalen tok sju år å forhandle.

Mirakler skjer fortsatt, i følge enkelte, men denne tidsplanen ser ikke realistisk ut.