En god sommer fra EuroLOggen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: AdobeStock

En god sommer fra EuroLOggen

EuroLOggen går i sommermodus og ønsker alle sine lesere en god sommer. Vi er tilbake i høst når EU-ferien er over i slutten av august. Den 26. september er det valg i Tyskland, et valg som følges av hele verden. Hvem vil ta over som forbundskansler etter Angela Merkels 16. års regjeringstid? Ikke minst hvilke partier vil danne regjering. Der er alternativene flere enn på lenge. I dag er det SPD (Sosialdemokratene) og CDU/CSU (kristendemokratene) som styrer, også kalt den storkoalisjonen. Mange mener at de Grønne vil komme med for annen gang.

I mellomtiden vil vi måtte forholde oss til fortsatte koronanyheter, selv om de fleste EU-landene åpner sine grenser etter at vaksineringen har skutt fart. Men mye kan skje likevel dersom Deltaviruset er så kraftig som man sier og vil  blomstre opp.

I Sverige blir det ingen politisk "sommarlov" da partiene må finne ut hvem som skal styre landet fram til neste års ordinære Riksdagsvalg eller om det bli nyvalg i september.

Men viktigst av alt blir valget den 13. september i Norge. Det skal godt la seg gjøre at den sittende regjeringen blir sittende. Men det er uklart hvem som skal sitte med i eller støtte en ny regjering.

Med andre ord det samme både i Tyskland, Sverige og Norge.

Europapolitikken kan bli en viktig sak i forhandlingene. SP, SV og Rødt er sterkt kritisk til EØS-avtalen, for å si det mildt, AP er sterk for. Hva det kan komme til å bety er det ikke oss gitt å vite.

Men mantraet fra de siste regjeringer har for alles del vært "å føre en aktiv Europapolitikk" uten at det har vært like lett å se hva det består i.

Men i mellomtiden: God sommer.

 I hele Europa.