dobbelt frigjørignsdag

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Europa åpner opp igjen, men ingen store forsamlinger som her.

Europas dobbelte "frigjøringsdag"

Den nøye planlagte 75 års markeringen av at freden kom til Europa 8. mai 1945, kunne ikke gjennomføres. Den siste sjansen til å ha med tidsvitner som selv deltok i krigen, i et "rundt jubileum" vil neppe kunne gjenta seg. I stedet ble det mindre markeringer uten store folkemengder eller soldater og militært utstyr og som fikk mindre oppmerksomhet. Selv Russland måtte renonsere på den store planlagte feiringen av seieren på den Røde plass i Moskva.

Til gjengjeld var det en annen "frigjøring" som fikk langt større oppmerksomhet og betydning hos befolkningen i Europa. De første restriksjonene i korona-bevegelsesfriheten begynte å løsne rundt 8. mai. I en rekke land har det vært tilnærmet portforbud i åtte uker. Det gjelder i særlig i Italia og Spania som ble hardt rammet tidlig, men også Frankrike og Belgia hvor politiet har passet på at folk holdt seg nær "teltene" og ikke virret rundt utendørs uten noe konkret formål. Også Storbritannia måtte etter hvert lukke ned hele samfunnet inkludert puber og spisesteder. At man i Tyskland og Frankrike ikke  kunne gå på restaurant og spise et måltid var noe man ikke en gang opplevde under krigen.

Norge har egentlig hatt et ganske liberalt regime sammenlignet med resten av Europa. Litt mer strengt enn i Sverige riktignok, men mer på linje med Danmark.

Nå åpner gradvis skoler i alle land, også vanlige butikker utover mat og apotek. Folk skal tilbake på jobb, men besøke sine hytter eller sommerhus er fortsatt usikkert i det som betegnes som fase 2. Å reise til utlandet er i de fleste land vanskelig eller uønsket. Utenlandsferie kommer kanskje med i fase 3, tidsnok til sommerferien????

 "Slipp fangen løs, det er vår" var en svensk film i sin tid som kan minne litt om denne merkelige våren som folk fleste vil komme til å huske.

Våren 2020  da vi alle satt inne og tittet ut. (kas)