Dere skal ha takk, men det får holde.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Alex Edelman / AFP / NTB Takk for hjelpa, men det får holde.

USA: Takk for hjelpa, men det får holde.

Ikke før var det usynlige blekket tørt på en hemmelig avtale som sikret Australia tilgang til britisk/amerikanske atomdrevne ubåter rett foran nesen på et sterkt forurettet Frankrike, før Boris Johnson får den lakoniske beskjeden at du får ingen ting igjen i form av frihandelsavtale. Det har ikke Biden-administrasjonen tid til å bry deler av hjernen sin med.

Den 15. september inngikk de tre anglofile landene Australia, United Kingdom og USA en ny sikkerhetstraktat for stillehavsområdet. Navnet er de første bokstavene i de tre landene AUKUS. Avtalen som ble framforhandlet i all hemmelighet kom bardus på de fleste, ikke minst Frankrike som tapte en kontrakt på et titalls dieseldreven ubåter. At UK fikk være med må nesten betraktes som en gest far amerikanernes side.

Dermed faller en viktig del av Boris Johnsons "etter-brexit-framtid-scenario" sammen.

Slagordene før folkeavstemningen var at utenfor EU kunne landet gjenvinne sin gamle storhet, den du vet fra Samveldetiden. Et nytt og sterkere globalt GREAT Britain skulle gjenoppstå ikke minst med amerikanske drahjelp.  Britene har særlig etter den annen verdenskrig terpet på det kjedelige på sine "spesielle forhold" til USA, et forhold som ikke finner sitt speilbilde på den andre siden av Atlanteren. Ikke under Bush'ene, ikke under Obama, ikke under Trump og nå heller ikke under Biden.

Det blir ingen "fast-track" til en avtale som Storbritannia kunne bruke som modell overfor svakere motparter, ingen koselig avtale signert foran peisen i det ovale kontoret i det hvite huset. Den beskjeden fikk Boris Johnson av Joe Biden nettopp her, men peisen var ikke tent opp i. I tillegg fikk han en formaning på veg hjem til Lonon. -Du klusser ikke med Nord- Irland avtalen dere har inngått med EU. Husk at det er irer som er mine forfedre. Ikke englendere som deg. Les mer.

I forhandlinger gjelder hovedreglene å gi og ta. Her ser det ut som om det gjelder å gi, men intet få.