de gule vester

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
www.plainpicture.com De gule vestene i Frankriek fyller 1 år

Frankrike: De gule vester fyller ett år.

16. november i fjor begynte mange franskmenn å samle seg i rundkjøringer utenfor de store byene for å blokkere trafikken. Hurtig fikk de navnet de gule vestene. De protesterte mot forslaget til økte drivstoffavgifter som skulle bedre det ytre miljøet.

For å være synlige i trafikken tok de på seg de gule vestene som de plikter å  ha i bilen ved ulykker. Snart skulle det bli navnet på den nye bevegelsen. Etter hvert kom de inn til Paris i hovedgaten Champ-Elysées hvor deler av bevegelsen begynte å gjøre hærverk og rane butikker. Dette ble en ukentlig foreteelse hver lørdag og oppslutningen bare økte og økte. I de siste månedene har de gått mere stille i dørene eller rundkjøringene. Men misnøyen er der fortsatt.

Presidenten Emmanuel Makron ble drevet litt på defensiven, uvant for ham som tror at han alene kan fikse alt. Men han måtte opp med penger, mange penger, hele 120 milliarder kroner, som skulle hjelpe litt på situasjonen for de mange på "bunnen". Men skattelettene for de rikeste forble urørt. Han satte også  i gang en rekke folkemøter for røke ut hva misnøyen egentlig besto i.

Det var mye, men i første rekke de økende forskjeller. De rikeste fikk skatteletter, de fattigste knapt noen smuler. Økte drivstoffavgifter gikk utover folk utenfor byene hvor det ikke finnes kollektivtrafikk som er god nok og hvor det er vanskelig å finne to heltidsjobber i samme familie.

Det har roet seg noe, men misnøyen ulmer og denne helgen vil man nok se at bålene flammer opp igjen i og utenfor en rekke byer.

Men den store generalstreiken kommer 5. desember. Da skal alle fagforbundene i Frankrike uavhengig av politisk ståsted, marsjere mot den store pensjonsreformen.  President Macron vil erstatte 42 ulike pensjonssystemer med ett. Innholdet er kjent fra den norske pensjonsreformen, besteårsregel bort, alle år teller og særaldersgrenser skal fjernes. Privat og offentlig pensjon skal samordnes, alt på en gang, i Macrons ånd.

De vil få full støtte fra de gule vestene. Nå vil også politiet delta etter å ha jobbet hundrevis av ubetalte overtidstimer for å passe på de gule vestene.  Mange politifolk tar tatt sine egne liv, en drepte også sine kollegaer. Situasjonen i offentlig sektor er vanskelig og på sykehus og i skoler mangler det på ressurser.Mange synes at arbeidsdagen blir tung og får lite igjen for innsatsen.

5. desember er neppe dagen som er  best egnet for å avlegge Frankrike et turistbesøk. Julemarkeder er kanskje bedre å besøke i andre land.

(kas)