Danmark: sykepleirstreik

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Blir en sykepleierstreik den eneste i årets oppgjør i Danmark?

Danmark: Sykepleierstreik eller ikke?

Dansker flest trodde at årets tariffoppgjør (OK21=Overenskomst 2021) var over og godkjent av medlemmene gjennom egne uravstemninger. En treårig avtale med en ramme på litt over 5 prosent samt noe ekstra til lokale forhandlinger skulle gå vel hjem hos medlemmene i fagbevegelsen, trodde man. De aller, aller fleste sa ja.

Men helt på tampen stoppet det opp. To grupper, en stor og en ganske liten, har sagt nei til det anbefalte forslaget. Det er sykepleierne og nå også jordmødrene.

De synes de har fått for lite. De har to argumenter for denne holdningen. Den ene er at deres utdannelser, normalt fire år, mer for spesialisering, ikke belønnes nok i form av lønn. Det andre er at de under et års korona-nedstengning har vært spesielt utsatt. Det siste er det en rekke andre grupper som kan påberope seg, men de har godtatt rammen.

Saken går til nye forhandlinger. Fører ikke dette fram, kan det bli  en av årets særdeles få streiker i Danmark.

Danmark åpnet for øvrig opp igjen sist uke Det mest synlige bevis på det er at alle serveringssteder  har gjenåpnet både innendørs og utendørs. Der finner man også en utsatt gruppe

førstelinjearbeidere som normalt sett er svært utsatt. Men siden det meste har vært lukket har risikoen vært mindre.

Les mer.