I løpet av våren vil Danmark få kunne innblikk i hva en riksrettssak er, den første i dette århundret og den sjette i hele dansk historie. To har endt med fellende dom, en i 1910 og den siste i 1995. På tiltalebenken sitter Folketingsmedlem fra Venstre og tidligere innvandringsminister Inger Støjberg. Hun er anklaget for mot bedre vitende og juridiske råd å ha bestemt at asylsøkere som er gift og hvor den ene, som regel kvinnen, er under 18 år skal kunne skilles ad selv om de har barn sammen.
Saken begynner å bli gammel og det var da hun var medlem av den borgerlige regjeringen i 2016 at hun sendte ut et rundskriv med en slik beskjed. Men etter at hun gikk av er det blitt klart at hun var blitt advart mot en generell regel om adskillelse da menneskerettighetskonvensjonene tilsier en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det ble avgjort av den ombudsmanden for Folketinget Senere har en juridisk granksning, også bestilt av Folketinget, konkludert med at hun kan stilles for riksrett. Et flertall av Folketinget stemte for det, med unntak av to partier.
Hvis hun blir dømt kan hun få fengsel, mest sannsynlig betinget, og/eller en økonomisk bot og eventuelt miste muligheten til å ta gjenvalg til Folketinget.
Rettsaken med 30 dommere starter i løpet av våren og dom vil foreligge før årets utgang.
Det er ventet mye omtale av rettsforhandlingene siden de blir åpnet for pressen.
I går ble det klart at hun følger den tidligere partiformann og statsminister Lars Løkke Rasmussen ut av partiet Venstre. Hun fortsetter i Folketinget som uavhengig, eller "løsgænger" som det kalles på dansk. Begrunnelsen er at hun ikke har tro på at Venstre nye leder, Jacob Ellemann-Jensen, vil kunne vinne neste valg og dermed bli statsminister, hun selv dermed minister, kanskje.
Nå "kjemper" Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige og hennes gunst.
Mange har betraktet Inger Støjberg som en vandrende politisk støysender. Det ryktet ser det ut til at hun tar med seg til siste slutt.