Danmark opplever i disse dager også en riksrettssak, den sjette i landets historie siden grunnloven innførte regelen i 1849. Den tiltalte er ingen andre enn tidligere innvandringsminister Inger Støjberg. Som navnet tilsier, har hun vært en konstant støysender i dansk politikk det siste tiåret. Nylig måtte hun trekke seg som nestleder i partiet Venstre.
Nå er det et flertall i Folketinget, inkludert hennes eget parti Venstre, for å åpne for riksrettssak på bakgrunn av blant på brudd på internasjonale menneskerettigheter.
Som innvandringsminister førte hun en intens kamp mot innvandring til Danmark. Da hun hadde fått vedtatt i alt 50 ulike tiltak ble det feiret med en bløtkake med tallet 50 på.
Hun har hatt et tett forhold til sin «søster i ånden» Sylvia Listhaug som begge i en periode var innvandringsminister i hver sin regjering. Listhaug røk ut på utvisninger uten domstolsbehandling. Støjberg ryker på at innvandrerektepar under en viss alder skulle skilles fra hverandre uten individuell domstolsbehandling.
Det er saken om de såkalte barnebruder, som nå rammer henne, etter at den konservative regjeringen tapte valget for to år siden. Hun mente at alle under 18 år, i hovedsak jenter, som var gift før de kom til Danmark som asylsøkere ikke skulle få bo sammen, selv om de hadde barn sammen.
Ikke en gang i dag innrømmer hun noen feil, selv om det for lengst er avslørt at hennes eget embetsverk advarte mot hennes beslutninger. I dag mener hun at hun ikke ble informert om kravet om individuell behandling. Til hennes mulige forsvar kan det anføres at embetsverket ikke var særlig bestemt og insisterende på at det hun gjorde var feil.
Nå har dommen falt i Folketinget og det skal opprettes en egen domstol med 15 dommere fra Høyesterett og 15 politikere som ikke lenger er politisk aktive eller sitter i Folketinget.
Det er sjette gang at dette skjer i dansk politikk og i den siste saken i 1995 dreide det seg også om dansk innvandringspolitikk.
Sylvia Listhaug måtte forlate regjeringen for den politikken hun sto for og angrep på Arbeiderpartiet på Facebook. Støjberg havner i en riksrettsak for sin egen stahet. Blir hun funnet skyldig venter økonomisk bot og/eller fengselsstraff.
Den sittende justisminister i 1995, Erik Ninn-Hansen, fikk fire måneders betinget fengsel i den såkalte Tamil-saken.