Danmark: Med rett til å bli klippet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Dansker med vaksinepass kan nå bli klippet

Danmark: Med rett til å bli klippet

Europa er går ikke i koronatakt. EU samarbeidet har spriket siden dag én i koronaperioden, helt fra mars i 2020 da flere land lukket ned, helt eller delvis. Mest åpen forble Sverige og en stund Storbritannia. Norge og Danmark marsjerte nesten i takt og lukket ned i samme tempo og med stort sett de samme virkemidler.

Men nå skal Danmark åpnes opp igjen og det skjer fra 21. april. Da kan man bli klippet ved framvisning av et dansk koronapass. Det sammen skjer i Storbritannia hvor man etter en svært så vellykket vaksinering åpner opp for at treningssentre, frisører og ikke minst puber skal kunen tilby sine tjeenster. Landets statsminister Boris Johnson prioriterte tydeligvis et besøk på puben framfor frisøren da han denne uke lanserte de nye lettelsene.

Men de fleste land forbli enten noe lukket eller mye lukket. Både Frankrike og Tyskland skrudde til før påske tett fulgt av Belgia og Italia. Spania derimot åpner opp noen av sine mest populære turistmål, noe også Hellas gjør.

Norge derimot avventer situasjonen, eller "data før dato" som på kort tid ble det nye politiske slagordet.

Vaksineringen går langsommere enn tenkt, smittetallet er fortsatt for høyt og selv om  R-tallet er på veg ned, er  antall innleggelser på sykehus er fortsatt  for høyt. Dermed blir det ingen datofastsatt gjennomåpning.

Heller ikke i vaksinesammenheng klarer EU-landene å samordne seg. EUs helseministere, som møttes 7. april, gir sprikende råd. Noen gir den svensk/britiske vaksinen AstraZeneca gult lys, mens andre land gir den til de eldste, hvor man tidligere mente den ikke hadde noen effekt, og andre gir den til de yngre som muligens har størst fare for blodpropp . Det europeiske Medisinalbyrået (EMA) har etter flere møter motstrebende  kommet til at det kan være en sammenheng mellom vaksinen og blodpropp. Dette er en teori som norske helsemyndigheter pekte på for fire uke siden og som man tok  disens på  i ekspertkomiteen i EMA. Nå har de etter flere blodproppeksempler i flere land kommet til at dette kan være en "utilsiktet bivirkning", men ikke farligere enn at vaksinasjonseffekten trumfer antall  dødsfall.

Dermed har  den "kjente" teorien om at "EU-vokser på kriser" ikke slått til. I hvert fall ikke ennå.

Mer om Danmark.