Danmark-Italia 1-0 til pause.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Danmark vinner over Italia i sak om sosial dumping.

Danmark-Italia: 1-0 til pause i sosial dumping.

Dansk fagbevegelse kunne denne uken ikke bare feire sine 150 år, de kan også feire en gedigen seier i en arbeidsrettssak mot et italiensk firma. Blir denne dommen stående kan det også få betydning for andre saker som er rettet mot utenlandske selskaper som utnytter medbrakt arbeidskraft. Et italiensk selskap, Solesi, hadde fått en stor en kontrakt i Danmark innenfor energisektoren. De hadde med ansatte fra Italia som ble betalt langt under dansk tariff.

Da forbundet 3F oppdaget dette brakte de saken inn til den danske Arbeidsretten som dømte selskapet til å erstatte den manglende lønn til de ansatte rundt 15 millioner danske kroner. Dette skjedde i 2017.

Problemet var at den danske dommen ikke ble ansett som gyldig i Italia og at man dermed ikke kunne inndrive beløpet. 3F tok sjansen på å anke saken inn for en høyere domstol som tok anken til følge.

Men, som det alltid heter i juridiske sammenheng, så er det et men. Saken kan ankes ytterligere en inn for en høyere instans, den italienske forfatningsdomstolen. I utgangspunktet sa den første dommen at saken stred mot den italienske grunnloven eller forfatningen.

Dermed vil det fortsatt ta tid før dommen er endelig rettskraftig.

La oss håpe at selskapet ikke slår seg konkurs før 2. annen omgang er ferdig spilt.

Les mer.

Les mer.