Danmark: Hejlp til sykepleierne.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Danmark: Hjelp for å unngå sykepleierstreik
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Danmark: Unngår sykepleierstreik?

Den varslede sykepleierstreiken i Danmark ser ut til å bli unngått, i alle fall inntil videre. Det danske ordinære tariffoppgjøret med treårs avtale periode gikk godt hjem hos medlemmene av FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) (Ex LO og FTF) da de stemte over forslaget. Men det var et unntak og det var sykepleierne som stemte nei.

De mente at de hadde krav på en ekstraordinær belønning etter deres innsatt inder koronapandemien i Danmark. I tillegg mener de at nivået på sykepleierlønningene er i utakt med andre grupper med like lang utdanning, grupper som er mer mannsdominert.

 

Med knepent flertall sa142.000 danske sykepleiere nei til en avtale som  Dansk Sygeplejeråd har forhandlet fram med arbeidsgiversiden og anbefalt. Det var det samme som for  øvrige lønnstakergrupper i Danmark.

Avtalen ville gi 5,02 prosent lønnsøkning i løpet av tre år. 47,3 prosent sa nei til avtalen i en uravstemning - 46,5 prosent svarte ja.

Avtalen skulle gjelde fra 1. april.

Nå har lederen for FH (LO) Lizette Risgaard kommet dem til en slags unnsetning, eller utsettelse, ved å foreslå et eget utvalg som skal på kikke lønnsforholdene i sektoren. Om det er tilstrekkelig for å stoppe en streik gjenstår å se.