Danmark: Et parti i krise og et i blomst

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Statsminister Mette Frederiksen er i ferd med å bli Danmarks landsmoder

Danmark: Et parti krise og et i blomst

Danmark opplever i disse dager en alvorlig krise i ett av landets eldste partier, Venstre, alle partiers mor. Det har lite felles med det norske Venstre bortsett fra at de en gang i tiden begge representerte bøndene. Socialdemokratene derimot blomster som aldri før, en sjeldenhet i dagens Europa.

Venstre i Danmark har vært det statsbærende partiet med flest statsministere etter krigen. Nå er de i dyp krise etter lederskiftet i fjor. Da tok et yngre blad Ellemannn-Jensen over, Jacob, etter sin far som bare ble kalt Uffe. Av utseende er de ganske like, men den eldste er eldst i politisk forstand.

Hans sønn har famlende forsøkt å reetablere partiet i opposisjon til den stadig mer populære Mette Frederiksen som leder en sosialdemokratisk mindretallsregjering. De røk inn i regjeringskontorene på en  velgerbølge som ikke har lagt seg under koronakrisen. Snarere tvert om har den «strenge Mette Frederiksen» funnet en uvant gjenklang i en ellers så frilynt og liberal dansk opinion.

Opposisjonen har ikke kunne samlet seg, kanskje ikke så rart når de er delt på en sju-åtte borgerlige partier. Også Dansk Folkeparti er bare en skygge av seg selv etter at de fleste partiene har overtatt deres stramme innvandringspolitikk. Mange mener at dette også var oppskriften til sosialdemokratene for å vinne; å høres ut som Dansk Folkeparti i innvandringspolitikken og som et «gammeldags» sosialdemokratisk parti i arbeids- og velferdspolitikken.

Den opprivende striden omkring Inger Støjberg (se egen sak) endte med at hun trakk seg før hun ville bli sparket som nestleder i Venstre. Den posisjonen ble hun valgt inn i for at hun skulle kunne  bedre styres av lederen. Sånn gikk det ikke, hun fortsatte som uavhengig tåkelur i disharmoni med partilederen.

Nå er hun ute av nestledervervet og ønskes velkommen i Dansk Folkeparti. Men det mest oppsiktsvekkende er at den tidligere statsminister for Venstre, Lars Løkke (Rasmussen) meldte seg ut av partiet etter 40 år som medlem. Det vil kunne sammenlignes med at Kaare Willoch plutselig hadde meldt seg ut av Høyre.

Lars Løkke kom i fjor med en erindringsbok, et slags etterpåklokt politisk manifest, hvor han tok til orde for et samarbeid i sentrum dvs. med sosialdemokratene, muligens for å kunne fortsette som minister i en koalisjonsregjering. Det ble han ikke. Nå antydes det at han vil starte et eget parti som om ikke landet har nok av dem allerede.

I mellomtiden troner Mette Frederiksen videre mer og mer selvsikker, til tross for en kraftig mink-skandale hvor alle landets mink ble avlivet uten lov og dom etter mistanke om koronasmitte. En minister, matministeren, måtte gå, men hun selv forble usmittet av skandalen. Selv ikke sterke begrensninger på skjenking av alkohol har svekket danskenes tillit til noen som ser ut til å bli en ny landsmoder.

Dronning Margrethe drar på årene så det er kanskje på tide å forberede tronskiftet........