Danmark: ekstra feriepenger

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Danskene får ekstra feriepenger
Danske lønnsmottakere får ekstra feriepenger i år, men først i oktober

Danmark: 3 ukers ekstra feriepenger-

Danske lønnsmottakere kan se sensommeren lyst i møte med tre ukers ekstra feriepenger. Men de får dem først i oktober. Det utgjør en kontantinnsprøytning i dansk økonomi på 60 milliarder danske kroner. Man håper det vil bidra til å gjenstarte en nylig gjenåpnet økonomi med butikker, restauranter hoteller og nå også utenlandsreiser.

Danmark åpner nå grensene til de fleste "vennligsinnede" land, men holder fortsatt døren stengt for svenskene.

Det som skjedde denne uken var at et noe overraskende flertall i Folketinget  bestemte å "av-ise" feriepenger som var blitt fryst i et eget feriefond da man endret ferieloven og opptjeningsreglene. Se mer.

Det er for komplisert å forklare her hvordan danskene brukte mer tre år på å tilpasse sin ferielov til EUs arbeidstidsdirektiv, men etter lange utredninger landet man på en regel om at fem ukers feriepenger skulle fryses til man gikk av med pensjon normalt ved fylte 67 år da man gikk fra opptjening til kalenderåret. Se her 

Mer her.

Nå har man "sluppet løs" tre av disse ukene til alles glede, og selvsagt for danskene på toppen av de vanlige feriepengene de har krav på. Alle trygdede får også en kontantsjekk på 1000 kroner ekstra, som en slags ferielønn.

Imens sitter en rekke lønnstakere i Norge lurer på om de få feriepenger i det hele tatt i år. De verst rammede har heller ikke ennå fått permitteringsutbetalinger de har krav på og har på toppen av det kanskje betalt for en feriereise gjennom en turoperatør som ikke har penger til å refundere de avlyste reisene.