Danmark, kæmpers fødeland.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Danmark markerer 1. mai at det er 150 år siden de første fagforeninger.

Danmark, kæmpers fødeland.

Dansk fagbevegelse markerer 1. mai med at det er 150 år siden de første faglige organisasjoner ble stiftet i landet. Kampordet den gang var "nei til røg, støj og møg", eller røyk, støy og møkk. Slagordet er ikke helt det samme i dag etter 150 års kamp for et bedre og sunnere arbeidsmiljø. I stedet er det det ytre miljø som er tilbake på dagsordenen. 1. mai skal i år ikke være rød, men grønn.

1. mai blir digitalt i år som i fjor, med en halvtimes seanse som overføres til de som vil lytte og se. Taler blir det av dansk  fagbevegelses leder (formand)   Lizette Risgaard og landets populære statsminister Mette Fredriksen som er sosialdemokrat. Ledere av de to øvrige partiene på venstresiden skal også delta, formand , Pia Olsen Dyhr fra Sosialistisk Folkeparti og  og politisk ordfører Mai Villadsen for Enhetslisten. Begge er støttepartier til regjeringen.
Lizette Risgaard understreker at fagbevegelsen har deltatt i alle de store omstillingene i samfunnet siden starten og ofte vært selve drivkraften. Nå er det det grønne skiftet som gjelder, hvordan omstille arbeidslivet og produksjonen til en klimanøytral framtid som EU har vedtatt skal kunne finne sted i 2050.

Fagbevægelsens Hovedorganisation ser på seg selv som en drivkraft og aktør i den prosessen som skal sikre en rettferdig omstilling av dansk næringsliv.

Les mer.