Danamrk vil produsrere vaksiner selv.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Danmark vil produsere vaksiner selv.

Mette Fredriksen foretok nylig en overraskende reise til Israel for å drøfte vaksinespørsmål med regjeringen der, samtaler som det tilsynelatende har kommet lite ut av, før nå, dersom det er en sammenheng. Danmark tar også mål av seg til en bli en betydelig eksportør, fordi som statsministeren sier, så er det mangel på produksjonskapasitet og en gigantisk etterspørsel etter vaksiner.

Bekymringen bak det sterke ønsket er å kunne delvis bli selvforsynt med vaksiner fordi man tror at det vil være behov for "påfyll" etter hvert som tiden går og nye variasjoner av koronaviruset eller andre vil kunne dukke opp.

Men det er ingen lettvint produksjon som man ser for seg vil kunne skje. I dag inngår det   280 ingredienser i Pfizer/BioNtech-vaksinen og de hentes inn fra i alt 89 ulike leverandører i 19 land.

Debatten må også ses i lys av at Danmark  i 2016 solgte vaksineproduksjonen, som lå i et statlig institutt for medisiner og vaksiner, det Statens Serum-instituttet for 15 millioner danske kroner.

Den gang mente man at Danmark var et for lite land til å kunne henge med i forskning og utvikling av avanserte medisiner. Det har man nå begynt å se annerledes på, i hvert at man skal kunne være i stand til å produsere avanserte medisiner på lisens.

Les mer.