CETA er ikke i strid med EU-retten

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: iStock

CETA er ikke i strid med EU-retten

Husker du CETA? Ikke det, nei. Forkortelsen står for: The Comprehensive Economic and Trade Agreement. Det var den omstridte handelsavtalen mellom EU og Canada som i 2016 holdt på å gå rett i vasken i det det vallonske parlamentet i Belgia ikke ville underskrive.

Det gjorde også Paul Magnette, som var ministerpresident for Vallonia, til en global kjendis der han holdt avtalen som gissel. Som "belønning" ble han oppsøkt av den kanadiske handelsminister for å bli overbevist. Med noen justeringer av domstols/tvisteløsningen og noen ekstra erklæringer gikk saken gjennom hos de fransktalende belgierne. Men for å være på den sikre siden ba de om en vurdering av domstolsløsningen hos EU-domstolen i Luxembourg.

Nå har en av domstolens generaladvokater sagt sitt i sin innstilling til dommerne og den dommen er klar: Avtalen er ikke i strid med EU-retten. Noe annet ville forøvrig vært oppsiktsvekkende dersom en ti års lang forhandlingsrunde ender opp med en avtale som ikke kan vedtas. 

Domstolsløsningen tilsidesetter ikke EU-domstolen. Det er sakens viktige kjerne. Som de sa i dommerpanelet i det store justispalasset i Luxembourg da de sa nei til samrøre med Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg:

Du skal ikke ha andre dommere enn oss! Amen.

Kontakt

Kontakt