CETA er ikke i strid med EU-retten

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: iStock

CETA er ikke i strid med EU-retten

Husker du CETA? Ikke det, nei. Forkortelsen står for: The Comprehensive Economic and Trade Agreement. Det var den omstridte handelsavtalen mellom EU og Canada som i 2016 holdt på å gå rett i vasken i det det vallonske parlamentet i Belgia ikke ville underskrive.

Sist oppdatert:

Det gjorde også Paul Magnette, som var ministerpresident for Vallonia, til en global kjendis der han holdt avtalen som gissel. Som "belønning" ble han oppsøkt av den kanadiske handelsminister for å bli overbevist. Med noen justeringer av domstols/tvisteløsningen og noen ekstra erklæringer gikk saken gjennom hos de fransktalende belgierne. Men for å være på den sikre siden ba de om en vurdering av domstolsløsningen hos EU-domstolen i Luxembourg.

Nå har en av domstolens generaladvokater sagt sitt i sin innstilling til dommerne og den dommen er klar: Avtalen er ikke i strid med EU-retten. Noe annet ville forøvrig vært oppsiktsvekkende dersom en ti års lang forhandlingsrunde ender opp med en avtale som ikke kan vedtas. 

Domstolsløsningen tilsidesetter ikke EU-domstolen. Det er sakens viktige kjerne. Som de sa i dommerpanelet i det store justispalasset i Luxembourg da de sa nei til samrøre med Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg:

Du skal ikke ha andre dommere enn oss! Amen.

Kontakt

Kontakt