Britisk to-front-brexit krig.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: AdobeStock Storbritannia er i to-frontkrig om pølser og fisk.

Britisk to-fronts-brexit-krig om pølser og fisk.

Storbritannia har havnet en slags to fronts-brexitkrig noe de ikke har opplevd før i sin "stolte" krigshistorie.Begge "krigene " dreier seg om mat eller spiselige gjenstander, pølser og fisk.

Det dreier seg om brexit-avtalen, eller fortolkningen av denne. Nå er det oppstått en ny "østfront" på den andre siden av den engelske kanalen. Frankrike vil stanse mottak av britiske fiskebåter og stenge av den landbaserte strømforsyningen til noen mindre britiske øyer utenfor franskekysten. Det skjer dersom franske fiskere ikke får beholde sin adgang til britiske farvann som de hevder å ha "historisk" hevd på. UK mener at brexitavtalen regulerer dette og at franske fiskere har fått mange nok lisenser.

På "vestfronten" er det britiske pølser som er midt i ildlinjen i irske sjøen. Der krever avtalen med EU at det skal være toll og tollkontroll på britiske pølser og annet kaldt kjøttpålegg. Det vil ikke britene av hensyn til Nord-Irland som Boris Johnson selv har valgt skal være med i EUs tollunion.

Dermed står man fast i de "vannfylte skyttergravene " på begge sider av de forenede kongeriker England, Wales og Skottland.

Lørdag var det G-20 toppmøte i Roma hvor både president Macron og statsminister Johnson deltok. Flere observerende journalister tolket deres kroppsspråk i retning av at de hadde funnet en løsning eller en avtale seg imellom. Et forsinket "knyttnevedunk-hilsen" skulle tyde på det.

Men i så fall var ikke den franske statsministeren Jean Castex orientert. Han har sendt et iltert brev til EU-kommisjonen hvor han ber om dennes støtte i fiskekrigen. Det oppfattes av Johnson som en slags straff for at landet tok en brexit. Det finner han seg ikke i.

Så da får observante journalister finpusse brillene sine på COP26 møtet i Glasgow hvor de samme to herrer skal møtes igjen får å redusere klodens klimautslipp.

Det omfatter kanskje også menneskeskapte sinneutslipp?

Les mer.